Moliére vígjátéka Székelyudvarhelyen

Március 21-én, csütörtökön 19 órától ismét a székelyudvarhelyi színpadon A fösvény. Moliére vígjátékát Csurulya Csongor állította színpadra.

„Fösvénynek lenni annyi, mint magányosnak lenni. Fontosabb a saját érdek, mint a „közösségi”, még akkor is, ha a közösség kifejezés alatt, jelen esetben a családot értjük. Egy méltán fösvénynek kikiáltott ember meghasonulása és története, olyan körülmények között, ahol a pénz fontos, de nem a legfontosabb, hiszen a szerelem nem ismer akadályokat, és eszközöket.fosveny1

Gyermeki engedetlenség-e az, ami az egyén boldogulásának eszköze a szerelem útján, és a szerelem feljogosíthat-e a gyermeki engedetlenségre? Generációs vita, amelyben a régi és új erkölcsök vívnak meg egymással.

Csurulya Csongor víziójában A fösvény nem egy „farmeres” történet, mivel fontos az egymás iránti formális viszonyulás. Ezért képi világa inkább a korhűség fele mutat, amely egy már-már puritán környezettel társulva a problémára fókuszál, egy olyan nyelvezettel, amely betartja ugyan a szerepek közötti viszonyrendszert, mégis maibb, érthetőbb, mondhatóbb. Összességét tekintve egy 2 órás vígjáték, amelynek végén idézőjelbe kerül a fösvénység, ezáltal hangsúlyt kap és így a néző számára személyessé válik.fosveny2

2012 novemberében a VI. Interetnikai Színházi Fesztiválon, Nagyváradon Barabás Árpád az előadásban nyújtott alakításáért elnyerte a Királyhágómelléki Református Püspökség különdíját.

Az előadásra már válthatóak jegyek a Tomcsa Sándor Színház jegypénztáránál, a 0266-212131-es telefonszámon vagy e-mailen a kozonsegszervezo@szinhaz.ro címen hétköznaponként 11 és 14 óra között, valamint előadás előtt egy órával.

Moliére: A fösvény

– vígjáték –

Fordította: Bognár Róbert

Szereposztás:

HARPAGON, Cléante és Élise apja: szerelmes Mariane-ba  Barabás Árpád

CLÉANTE, Harpagon fia, Mariane szerelmese            Szűcs-Olcsváry Gellért

ÉLISE, Harpagon lánya, Valere szerelmese      Bekő Fóri Zenkő

VALERE, Anselme fia, Élise szerelmese           Dénes Gergely

MARIANE, Cléante szerelmese, Harpagon választottja         Jakab Orsolya

ANSELME, Valere és Mariane apja        Dunkler Róbert

FROSINE, intrikus nő        László Kata

JACQUES, Harpagon szolgája      Tóth Árpád

Rendező: Csurulya Csongor

Jelmez: Biró Boglárka m.v.

Díszlet: Csurulya Csongor és Biró Boglárka m.v.

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth –Tamás Jenő

Kimaradt?