Ponta sem vesz részt a Párizsi Könyvszalonon – elment a kedve

Victor Ponta kormányfő sem megy a Párizsi Könyvszalonra, helyette Daniel Barbu kulturális és örökségvédelmi miniszter fogja képviselni Bukarestet. „Román stílus, hogy egyetlen alkalmat sem szalasztunk el, amikor nevetségessé tehetjük magunkat vagy botrányt csaphatunk" – mondta a miniszterelnök, aki szerdán a kormányülés elején a jelenlévők értésére adta, hogy a korábbi tervektől eltérően nem megy a könyvszalonra, amelyen idén Románia a díszmeghívott.pontabarbu

Mint ismeretes, a román írói elit számos tagja jelezte, hogy nem vesznek részt a rangos európai könyvszemlén, mert nem akarják, hogy nevüket összefüggésbe hozzák az Andrei Marga vezette Román Kulturális Intézettel (ICR).

Victor Ponta szerint hiba külföldre vinni és ott is megszellőztetni a belső konfliktusokat. „Elegáns és felelősségteljes" viselkedést kért azoktól, akik Párizsban képviselik majd a romániai kulturális életet, például Daniel Barbu kulturális tárcavezetőtől, akinek – véli Ponta – megnehezítették küldetését az ICR ellen tiltakozók.

Kimaradt?