Színikritikusok Díja: sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokat is díjaztak

Sikeresen szerepeltek a határon túli magyar teátrumok a Színházi Kritikusok Céhe csütörtökön este rendezett gáláján.

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. A Budapest Bábszínházban tartott eseményen tizenöt kategóriában adták át a független szakmai díjakat a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján a 2017-2018-as évad legjobbjainak.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház számos díjat elnyert. Korodi Janka, az Alice címszereplője kapta a legígéretesebb pályakezdő díját (megosztva a Radnóti Színház színészével, Sodró Elizával). A legjobb zene és a legjobb jelmez díja is a Bocsárdi László által rendezett Alice-előadáshoz kötődik – előbbi a sZempöl Offchestra, utóbbi Kiss Zsuzsanna munkája.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában a Sardar Tagirovsky rendezte Chioggiai csetepaté győzött.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című előadása is kapott díjat, a legjobb díszletét, Andrij és Daniel Zsoldak tervezéséért. Más határon túli színházak is sikeresen szerepeltek. A legjobb előadás díja a Vajdaságba került: az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadásáért vehette át a fődíjat Alekszandar Popovszki rendező.

A legjobb rendezést a szombathelyi színházban látták a kritikusok: A salemi boszorkányokért kapta meg a díjat Alföldi Róbert. Szintén Szombathelyre ment a különdíj, a Weöres Sándor Színház első tízéves korszakáért.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg az Egy piaci nap lett. Závada Pál, Mohácsi István és Mohácsi János drámáját a Radnóti Színház vitte színre. A teátrum más kategóriában is aratott: Alföldi Róbert a III. Richárdban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját vehette át, és ugyanebből a produkcióból emelték ki a legjobb férfi mellékszereplőt is, László Zsoltot.

A színésznők közül Hernádi Judit és Jordán Adél lett a legjobb. Hernádi Judit az Átrium - Kultúrbrigád A félelem megeszi a lelket című előadásában nyújtott alakításával lett a legjobb női főszereplő, Jordán Adél pedig a Katona József Színház Ascher Tamás Háromszéken című produkciója Lédájaként a legjobb női mellékszereplő a Pintér Béla által írt szerep megformálásáért.

A kritikusok két független csapat munkáját is elismerték: a TÁP Színház Utas és holdvilága, Vajdai Vilmos rendezése nyerte a legjobb független színházi előadás díját, a k2 Színház pedig a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között került az első helyre a Fábián Péter által színre vitt Antigonéval.

Az évad legjobb magyar drámájának járó díjat Szilágyi Eszter Anna A Nyíregyháza utca című darabja kapta. Kurázsi különdíjat kapott a kritikusoktól Sárosdi Lilla, valamint átvehették elismerésüket a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei: Gergics Enikő, Dézsi Fruzsina és Kollár Zsuzsanna.

Nyolcadik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor és Radnóti Zsuzsa után most Lázár Kati színésznő vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített műtárgyat.

Kapcsolódók

Kimaradt?