Felavatták a „legváradibb magyar író”, Hubay Miklós emléktábláját

Hubay Miklós drámaíró születésének századik évfordulója alkalmából ez évben több rendezvénnyel is emlékeztek rá szülővárosában, Nagyváradon.

Pénteken kora délután a drámaíró nagyváradi, Fő utca 49. szám alatt szülőházán lányának, Hubay Katalinnak a jelenlétében leleplezték az emléktáblát, Deák Árpád nagyváradi szobrászművész munkáját.

Hubay Miklós emberi méltósága, művészetszeretete példaként állhat mindannyiunk előtt, fogalmazott Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, aki köszönetet mondott Kis Gábor helyi önkormányzati és Szabó Ödön parlamenti képviselőnek, akik a hosszas engedélyeztetési folyamatban segítségükre voltak. Az emléktábla-avatás ötletgazdája a Várad kulturális folyóirat, az engedélyeztetés folyamatát a Szigligeti Színház vitte végig.

Kevés város Fő utcája őriz annyi irodalmi emléket, mint Nagyváradé, mondta Szűcs László, a Várad főszerkesztője, hiszen a nagyállomásra érkeztek meg sokan, akik szerepet játszottak a város irodalmi életében. Itt volt az Európa szálló, ahol Ady Endre gyakorta megszállt, áll még a Léda-ház, és az az épület is, ahol Tabéry Géza töltötte ifjúkori éveit. A Fő utca 49. szám alatti ház nemcsak Hubay Miklós, hanem Palotai Boris és Erzsi szülőháza is volt. Hubay Miklós nevezhető a „legváradibb magyar írónak”, hiszen akár Magyarországon, akár Firenzében élt, fontos volt neki szülővárosa, idézte fel a főszerkesztő.

Nemcsak az intézmények létrehozása, hanem az emléktáblák engedélyeztetése is hosszadalmas folyamattá vált, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: fontos példát mutatni azokkal az emberekkel, akik őrzik és ápolják Nagyvárad szeretetét.

Csikos Sándor Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, személyes találkozásit idézte fel a drámaíróval, beszélt az elhallgattatásáról is, amely 1956-os szerepvállalását követte. Hubay Miklós benne élt az irodalomban, és az irodalom is benne, idézte fel a drámaíró híres versszeretetét, majd egyik kedves költőjének Kosztolányi Dezsőnek Életre-halálra című verséből idézve zárta szavait.

Csak az hal meg, akit elfelejtenek, édesapjának emlékét pedig őrzik szülővárosában, fogalmazott Hubay Katalin, aki a köszönetmondás mellett szintén édesapja Nagyvárad-szeretetére emlékezett.

Az emléktáblát Hubay Katalin, Deák Árpád, Czvikker Katalin és Szűcs László leplezte le, majd a jelenlévők meg is koszorúzták az alkotást. Az est Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című darabjának díszelőadásával zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?