Andrei Marga durván nekiment Andrei Pleșunak

Andrei Pleșu „szisztematikusan hazudozik”a Román Kulturális Intézet (ICR) tevékenységéről és az intézmény vezetőjének személyéről – közölte kedd este az ICR igazgatója. Andrei Marga arra reagált, hogy a neves filozófus, esszéíró a román értelmiségi elit több más személyiségével együtt bojkottálni készül az idei Párizsi Könyvszalont.

A bojkott az ICR jelenlegi vezetőségének szól. Pleşuék hallani sem akarnak arról, hogy nevüket az intézettel összefüggésben emlegessék. Az esszéíró a HotNewsnak adott nyilatkozatában korábban azt állította, hogy Andrei Marga vezetése alatt az ICR irányvesztett intézménnyé vált.marga

Közleményében Marga burkoltan hálátlansággal vádolta Pleşut. Emlékeztette arra, hogy művei lefordításáért korábban az ICR fizetett annak a francia kiadónak, amely idén meghívta a könyvvásárra. Szerinte amit Pleşu irányvesztettségnek nevez, az valójában a közpénzek önkényes elköltésének leállítása, az ICR-n belül korábban uralkodó feudális viszonyok felszámolása.

„Andrei Pleşu hagyja magát befolyásolni, nem a valóság talaján áll. Ha volna türelme felülvizsgálni a szavait, rájönne, hogy mennyire üres beszédek ezek” – fogalmaz közleményében Marga.

Tavaly júliusban kétszáz értelmiségi - köztük az egyaránt irodalmi Nobel-díjas svéd Tomas Tranströmer és a romániai származású német Herta Müller - nyílt levélben fordult a román kormányhoz. Ebben azt kérték, hogy a Román Kulturális Intézet a szenátus alárendeltségéből kerüljön vissza az elnöki hivatalhoz. A művészek bírálták, hogy az ICR feladata a jövőben "a nemzeti önazonosság megőrzése" lesz, például a diaszpórában, miközben szerintük a román művészek külföldi népszerűsítésével kellene foglalkoznia. A kulturális intézet körüli viták azt követően kezdődtek el, hogy a Victor Ponta által vezetett balközép kormány hatalomra került, és leváltotta az intézmény éléről Horia Roman Patapievici-et, akit Traian Băsescu államfő nevezett ki 2005-ben.

Andrei Pleşu mellett Mircea Cărtărescu író és Gabriel Liiceanu filozófus sem vesz részt a Párizsi Könyvszalonon. Cărtărescu nem indokolta meg döntését, csak annyit közölt, hogy később sajtóközleményben fejti ki álláspontját. Korábban Andrei Marga, az ICR tavaly nyáron kinevezett elnöke egy televíziós műsorban azt mondta róla, hogy az intézet előző vezetése előnyben részesítette, és indokolatlanul sok könyvét fordíttatta le különböző nyelvekre.

Liiceanu a Hotnews.ro portálnak kifejtette: azért utasította vissza a párizsi részvételt, mert az ICR olyan írókkal egészítette ki a szervezők által javasolt meghívott szerzők listáját, akik már a jelenlegi "romániai politikai leszámolásokat" tükrözik.

 

Kimaradt?