Összeállt az első nagyváradi TIFF programja

Szabadtéri és beltéri filmvetítésekkel kezdődik a nagyváradi ősz a szeptember 7. és 9. között a városban első alkalommal megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A vetítések mellett mozi-koncertekkel és közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket.

A fesztivál nagyváradi kiadásának szervezésekor az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő helyszínek megválasztása jelentette, a városban ugyanis a multiplexeken kívül nincs mozi – mondta szerdán Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, aki Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete vezetőjének társaságában beszélt a fesztiválról.Péntektől kezdődően hat helyszínen – a színházban, a Cion zsinagógában, a Partiumi Keresztény Egyetemen, a Lokál teraszán, a várban és a Szent László (ma Unirii) téren – tartanak majd vetítéseket, mozikoncerteket, közönségtalálkozókat. Mint a fesztiváligazgató elmondta: leginkább arra kíváncsi, hogyan sikerülnek majd a beszélgetések az alkotókkal, hiszen egy fesztivál valódi „életét” a személyes találkozások jelentik. Mint mondta, a szabadtéri vetítéseken (főtér és vár) inkább közönségfilmekkel várják majd a nézőket, a beltéri vetítéseken pedig tematizálnak, hiszen a PKE-n dokumentumfilmeket, a Lokál teraszán pedig rövidfilmeket vetítenek. A fesztivál részletes programja itt olvasható.Lengyel Balázs Lajkó – cigány az űrben című nagyjátékfilmjének nagyváradi premierje pénteken a fesztivál első napján lesz, s ugyanaznap láthatják Adina Pintilie Nu mă atinge-mă! Aranymedve-díjas filmjét. Ugyanaznap vetítik a zsinagógában Bereczki Csaba Soul Exodus című alkotását, a vetítést közönségtalálkozó követi a részben Váradon forgatott film margittai születésű rendezőjével. Tudor Giurgiu egyébként elmondta, többeket is meghívtak a magyarországi filmszakmából, de idén csak a Biharból elszármazott rendező reagált pozitívan a meghívásra, reméli, ez a jövőben változni fog. Szintén pénteken vetítik a Leto című filmet, ez Szentpétervár underground rock-kultúráját mutatja be az 1980-as évekből.

Szombaton Dorel Vişannal tartanak közönségtalálkozót a színházban, ezután itt lesz a bemutatója Radu Jude Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari című filmjének (meghívottak: Alex Bogdan és Ilinca Manolache), a filmet Románia a legjobb külföldi film kategóriájában indítja a 2019-es Oscar-díjért. Ugyanaznap lesz az országos bemutatója a PKE-n Sándor Pál új, Vándorszínészek című filmjének.

Vasárnap többek között három premierrel várják a nézőket a PKE-n, itt lesz a Woman at War, a Dragoste 1. Câine és a Popeasca bemutatója, este pedig a Prágai diák című némafilmet vetítik Irina Margareta Nistor filmesztéta jelenlétében, a zenei kíséretet a CelloFun biztosítja.

A főtéri vetítések ingyenesek, egyébként egy jegy 10 lejbe kerül, ez az eventbook.ro-n vagy a főtéren, a TIFF alkalmi pénztáránál, illetve a vetítések helyszínén megvásárolhatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?