Táncolva adtak hálát a svábok Szatmárnémetiben

Erdély különböző településeiről érkezett, sváb és szász népviseletbe öltözött száz táncospár szabadtéri néptáncbemutatókkal szórakoztatta a hét végén a szatmáriakat az Erntedankfest (Hálaadó ünnepség) alkalmából szervezett sváb néptánctalálkozón.

Erntedankfest – a német néphagyomány terményünnepe, őszi hálaadó ünnepsége, ugyanis ekkorra ért véget a termés betakarítása és az állatokat is lehajtották a hegyi legelőkről, s így volt idő ünnepelni és köszönetet mondani a termésért. A látványos, táncban és zenében bővelkedő ünnepséget idén huszonkettedik alkalommal szervezte meg a szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet, néptánctalálkozóval egybekötve.

Maga az Erntedankfest szombaton délelőtt kezdődött, a Wendelin Furman Német Kulturális Központban, ahol a Felsővisóról, Nagyszebenből,  Monospetriből, Détáról, Újpalotáról, Nagykárolyból, Kálmándról, Szaniszlóról, Krasznabéltekről, Csomaközről, Nagymajtényból érkezett a fiatalok (és nem csak) a hagyományőrzésről s ezen belül a népviseletről, valamint annak viselésének trendiségéről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

A résztvevők tüzetesebben megismerkedtek a különböző régiókból érkezett csoportok szebbnél-szebb és színesebbnél színesebb népviseletével: például a détaiak kirbáji, azaz nagyünnepi viseletben érkeztek, az újpalotaiak a fekete-fehér mindennapi viseletben, a nagyszebeniek hímzett nyakkendős-szoknyás, de szoknyahosszilag már modernizált (jócskán rövidebb) szász viseletben, a Szatmár megyebeli csoportok pedig a hagyományosan vidékünkre jellemző, piros-fekete-fehér, illetve a kálmándiak esetében sötétzöld-szürke öltözetben jöttek.

Ami pedig délután következett, annak szinte az egész város részesévé vált, ugyanis a népviseletbe öltözött fiatalok a Mezőfényi Fúvószenekar vezetésével végigvonultak a sugárúton a nagy parkig. Itt kezdetét vette a néptáncbemutató — és bizony kicsinek bizonyult a parkbeli tér, amikor mind a száz pár bevonult s közösen járták a lépéseket, majd a közel kétórás bemutató során hol hagyományosabb, hol modernebb stílusban ropták, a buzdító és elismerő tapssal fűszerezett nagyszerű hangulat közepette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?