Újraindul a legendás Siculus fesztivál

Az erdélyi könnyűzene hetvenes évek elején négyszer, majd 1990-ben még egyszer megszervezett fóruma szeptember 6-8. között újra útjára indul Székelyudvarhelyen.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal társzervezésben valósul meg az új Siculus fesztivál. A csütörtöktől szombatig tartó rendezvény programjain minden generáció megtalálja a szívéhez közel álló eseményt, ígérik közleményükben a szervezők.A 2018-as ifjúság éve jegyében megszervezett megmérettetésre 11 erdélyi magyar zenekar nevezett be, ebből 8 együttes vesz végül részt venni a pénteken és szombaton délután zajló versenyen. A zeneboltokban levásárolható vásárlási utalványok mellett Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatal három díjazottnak juttat fellépési lehetőséget a jövő évi Városnapok rendezvénysorozaton, továbbá a Kincses Kolozsvár Egyesület a jövő évi Kolozsvári Magyar Napokon biztosít fellépési lehetőséget a fesztivál kitüntetettjének.

A Román Televízió Magyar Adása szerkesztősége 3 nyertes zenekar számára biztosít stúdiófelvételt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy díjazottat meghív a Peron Music fesztiválra.

A Román Televízió Magyar Adása bemutatja az egykori Siculus fesztiválok felújított archív felvételeit, ezeket csütörtökön, pénteken és szombaton 15.00-17.00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a ZújGé-ben és a Városi könyvtár filmklubjában.

Fotókiállítás is nyílik Kortöredékek címmel csütörtökön 18.30-kor, a felvételek egy része a Haáz Rezső Múzeum gyűjteményéből, másik része egykori szervezőktől, résztvevőktől származik.A fesztivál múltjáról, a hazai zenés mozgalmakról, dalszövegkultúráról több előadás is lesz: Boros Zoltán zeneszerző, rendező, a Román Televízió Magyar adásának volt zenei szerkesztője, Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, Balázs Imre József, költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Demeter Csanád történész, Novák Károly történész szólal fel.

A szemlén gyűjtött ismeretekből kvízt szerveznek fiataloknak, emellett bemutatják az 50 éves Metropol Group zenekarról szóló monográfiát A Metropol-sztori címmel. A zenekar fel is lép a rendezvényen, továbbá koncertet az a Palma Hills, a Stoned és a Transylvanium is.

Kapcsolódók

Kimaradt?