Brassói Magyar Napok: rajt a Magashegyi Undergrounddal, finis a Budapest Bárral

Színes zenei felhozatalt, hagyományosnak számító, de ugyanakkor új rendezvényeket is kínál a szeptember 10-től 16-ig tartó nyolcadik Brassói Magyar Napok. Az egyhetes porgramdömping a Magashegyi Underground zenekar Szimfonikus Remix című koncertjével kezdődik a Drámai Színházban, és a Budapest Bár slágereivel zárul majd Brassó főterén.

A rendezvénysorozat első napján 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában: kitörési pontok a szórványközösségekben címmel szakmai konferenciát tartanak a Reménység Házában, az ezt követő nyitógálán zenél majd a Magashegyi Underground.

A zenei műfajkavalkád második napi fellépője a Swing à la Django együttes, amely a brassói Patria teremben koncertezik, a stafétát pedig Szalonna és bandája veszi át – az övék egyben az első szabadtéri koncert is a Brassói Magyar Napok harmadik estéjén. A retró zenét a Tunyogi Péter emlékzenekar és a Napoleon Boulevard képviseli a felhozatalban: a két együttes olyan korszakokat jelenít meg, amelynek más-más műfajú slágerei még mindig ott csengnek a hazai rajongók fülében is. A nyolcadik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat záróakkordjai is a retró jegyében csendülnek fel: szeptember 16-án este, Brassó főterén a Budapest Bár koncertjén lehet bulizni.

Immár szokványosan nemcsak zenei csemegék, hanem gasztronómiai, termelői és kézműves vásár, könyvbemutató, képzőművészeti tárlat, városismereti séta és a Cenkre szervezett kirándulás is lesz. Ugyancsak a hagyományos rendezvények közé tartozik az Unitárius Gyülekezeti Központban megszervezett borkóstoló, illetve a magyar filmest a Coresi bevásárló- és szabadidőközpont multiplex mozijában. A kicsikre is gondoltak a szervezők, hiszen a rendezvény állandó partnere, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház idén is vendégszerepel a brassói Arlecchino Bábszínházban. A brassói iskolák magyar diákjai számára pedig hangszerbemutató, népdaltanítás és meseterápia is lesz Ádám Rebeka zenepedagógussal és Szabó Enikő színésznővel.

Új rendezvény idén a Brassói Magyar Napok szeptember 15-i, szombati honfoglaló lovas napja, amelyet a Kis Pojánán tartanak meg, ugyanakkor a három szabadtéri koncert után a legújabb zenékre – esténként más-más műfajra – táncolhatnak, szórakozhatnak a fiatalok a Vlad Țepes utca 17 szám alatt lévő, OBO nevű lokálban.

A beltéri rendezvényekre, koncertekre belépőt mától lehet igényelni a Brassói Lapok szerkesztőségében (Iuliu Maniu út, 32 szám, hétfő-csütörtök: 9.30-tól 15.30-ig, tel.: 0268 475 303, 0371 358 206), a Demokrácia Központban (Al. Ioan Cuza út, 32 szám, tel.: 0748 167 026, naponta: 15.00-től 18.00 óráig, illetve az RMDSZ-székházban (Alecu Russo utca, 4 szám, hétfő-csütörtök 8.30-tól 16.00 óráig, pénteken 8.30-tól 14.00 óráig).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?