Ritka vadászpuskákkal gazdagodott a marosvásárhelyi fegyvergyűjtemény

Ritka darabokkal gazdagodott a Maros Megyei Múzeum több mint négyszáz fegyvert számláló gyűjteménye. A kulturális intézmény egy 16. és egy 17. századi vadászpuskát vásárolt.

A 16. századi vadászpuska egy nürnbergi fegyverkovács műhelyében készült, egészen különleges a díszítése.A másik, feltehetően 1610 és 1630 között, tehát éppen Bethlen Gábor erdélyi fejedelem uralkodása idején Augsburgban készített puska már nem annyira díszes, más szempontból azonban még különlegesebb: meglepően rövid a puskatus, ezért valószínűleg nem vállhoz emelve használhatták, mert a kova robbanásakor „besült” volna a fegyvert használó szeme, hívta fel a figyelmet Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Állványra volt téve, beállították és úgy húzták meg a ravaszt, tette hozzá.

Az intézményvezető elmondta, a marosvásárhelyi várban már van egy kisebb, ideiglenes fegyverkiállítás, ezt a kapubástyába tervezik átvinni. A fegyverzet fejlődése mindig a technológiai fejlődést vetítette előre, mutatott rá a leletek tudománytörténeti fontosságára Soós Zoltán.

A jövő héttől ideiglenes kiállításon megtekinthető fegyvereket az igazgató szerint piaci ár alatt, tíz-tíz ezer euróért vásárolták meg. A Maros Megyei Múzeum minden évben kiállítja az előző évben vásárolt műtárgyait – ezáltal a nagyközönség számára is átlátható a Maros megyei önkormányzat kulturális politikájának ez a része.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?