Magyar díjazottak az Aradi Városnapokon

Ismert magyar sportolóknak, művészeknek, tudósoknak adtak át díszpolgári címeket és díszokleveleket a szerdai ünnepi tanácsülésen Aradon.

Díszoklevelet kapott többek között Kőrösi László veterán labdarúgó, kiválóság-díjra terjesztették fel Tisza Ferenc labdarúgóedzőt, több korosztályos bajnoki cím szerzőjét és Siska-Szabó Hajnalka festőművészt (utóbbi nem lehetett jelen az ünnepségen). Négy díszpolgári címet is kiosztottak idén, az egyiket az aradi születésű, de Bukarestben élő dr. Kozma András akadémikus, antropológus kutató kapta.

1834. augusztus 21-én kapta meg Arad a Szabad Királyi Város rangot, amely önrendelkezést, saját bevételeinek részben szabad felhasználását jelentette. A korabeli beszámolók szerint több mint egy hétig tartó rendezvénysorozattal ünnepelték meg a kiváltságosságot. Az utókor ennek tiszteletére tartja a városnapokat augusztus második felében.

A felújított – de hivatalosan még meg nem nyitott – kultúrpalotában tartott rendezvényt a Filharmónia kamarazenekarának koncertje nyitotta meg, majd Gheorghe Falcă polgármester szokásos évértékelő – az aradi gazdasági-társadalmi fejlődést erősen megszépítő – beszédét tartotta meg. Ezt követően több mint egy tucat személyiséget tüntettek ki.Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette: az összlakossághoz viszonyított tízszázalékos számaránnyal egyenlő mértékben mindig magyar személyiségeket is jelölnek a különböző titulusokra, hiszen ők is Arad hírnevét öregbítik munkásságukkal, és hozzájárulnak a város értékeinek a gyarapításához.

Vasarelly-kiállítást látnak vendégül

Csütörtökön is lesznek magyar vonatkozású rendezvények a városnapokon, ekkor tartják meg ugyanis Pécs Napját. A megyei múzeum szépművészeti részlegének második emeleti kiállítótermében a világhírű, pécsi származású Victor Vasarelly festményeiből nyitnak kiállítást 17 órakor. A Vasarelly-kiállítás szeptember 23-ig látható Aradon.

A Bábszínházban a Grimask Színház 17.30-tól mutatja be az Ördöngős Jankó című zenés bábjátékot, a Bóbita Bábszínház pedig 18 órától a román–magyar megbékélési parkban az Ördögszántotta hegy című gólyalábas előadást. Ezt követi a Misina Néptáncegyüttes fellépése és táncház ugyanott, 20 órától pedig a Hegyvidéki Jazz Kvartett koncertje. Közben a téren, a Szabadság-szobor tövében kézműves termékek és mecseki borok vásárát tartják majd. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?