„Élővé és szerethetővé tett értékeink” – a Kincsesládánk, Erdély projektről beszélgettek a KMN-en

Eddigi tapasztalataikról és jövőbeni terveikről számoltak be a Kincsesládánk, Erdély című médiaprojekt kezdeményezői és szerkesztői szerdán, a Kolozsvári Magyar Napokon. 

„Sokszínű örökségünk bemutatását tűztük ki célul a Kincsesládánk, Erdély multimédiás projektünkkel. Az európai kulturális örökség évében az Erdélyi Magyar Televízióval, a Maszollal és az Erdély FM-mel közösen élővé és szerethetővé tesszük értékeinket, kiragadjuk azokat a porosodó múzeumokból” – mutatott rá Hegedüs Csilla, a beszélgetés moderátora. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének kérdésére a közönség új ötletekkel is szolgált, és elmondta, mi az, amit az elmúlt ezer évből még érdemes lenne megosztani közösségünkkel.

A Kincsesládánk, Erdély riportsorozat részletesen bemutatja értékeinket, legyen szó épített, szellemi vagy tárgyi örökségről. Olvasóink is láthatták, portálunk havonta jelentezik egy-egy riporttal, amely kulturális örökségünk valamely szeletét igyekszik bemutatni. A sorozat első részeként Dévára látogattunk, ott voltunk a csíksomlyói búcsún, majd a háromszéki kastélyok és kúriák világából adtunk ízelítőt. Részt vettünk azokon a fesztiválokon is, amelyeknek helyszíne kulturális örökségünkhöz kapcsolódik, a torockói riportunk itt, a Bonchidán készült írásunk itt olvasható.

Az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, Ambrus Laura a beszélgetésen hangsúlyozta: „fontosnak tartom, hogy a műsor minél több szempontból, minél színesebben mutassa be örökségeinket, mankót nyújtva mindazok számára, akik mélyebben meg akarják ismerni az adott területet, illetve ösztönözni azokat, akik most készülnek a megismerésükre”. Kiemelte továbbá, a riportokban azt is meg akarja mutatni, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak ezekhez az értékekhez. Az Erdély TV minden hónap utolsó vasárnapján 16 és 16.30 óra között közvetíti az értékeinket bemutató műsort, amelyek online is visszanézhetők.

Németh Szabolcs Előd, az Erdély FM munkatársa többek között arról beszélt, számára az a legfontosabb, hogy munkája során minél gyakrabban találkozzon azzal, hogy értékeinket hitelesen és organikusan örökítik meg, illetve adott esetben árusítják. Az Erdély FM műsorai vasárnaponként 12 és 13 óra között hallgathatók.

Szakmai szempontból is kihívás a projektben dolgozni, mivel mindhárom médium másként közelít a témához – tette hozzá Tasi Annabella, a Maszol újságírója. Olyan módon kell interjúkat készíteni, adatokat gyűjteni, egyszóval a terepen dolgozni, hogy az elkészült nyersanyagokat tévében, rádióban és írásban is fel lehessen használni, magyarázta.

A riportsorozat folytatódik, hiszen rengeteg helyszín, épület, mozgalom, közösség, kulturális érték megérdemli, hogy a széles közönség előtt bemutassák – összegeztek a meghívottak.

Támogatók: 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?