Akkreditálták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

Az elmúlt hónapok nagy visszhangú rendezvényei után jó hírrel lép újra a nyilvánosság elé a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. Magyar múzeumként Romániában elsőként kapta meg a bukaresti Kulturális Minisztérium által akkreditált múzeumi státust. A 137 éve alapított közgyűjtemény ezzel a lépéssel igazolta, hogy szívós munkával a nyugati mintára kidolgozott legújabb szabályozások szerint is országos rangú kulturális intézménnyé emelkedhet - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Bár a 2003-ban hatályba lépett múzeumi törvény értelmében a romániai múzeumok és közgyűjtemények működtetése ezek akkreditálásához kötött, az országos szinten regisztrált közel 800 múzeumi egység közül mindenddig csupán félszáz szerezte meg ezt az igazolást.

Egy múzeum minisztériumi akkreditációja azt jelenti, hogy magas szinten ellenőrzött és igazolt módon teljesíti mindazokat az előírásokat és elvárásokat, amelyek egy intézménnyel szemben támasztottak: biztosítja a gyűjtemények védelmét és állagmegőrzését, bővítését, szakszerű feldolgozását kiállítások és publikációk által, minőségi kulturális szolgáltatásokat nyújt a szakmai- és nagyközönségnek, jövőbe mutató múzeumi menedzsmenttel rendelkezik. {loadposition OTP}

Kapcsolódó
Csaba királyfi-vitráliumot
kapott a múzeum
Sikeres volt a Schwarzenegger
Múzeum első éve

Mindezeket viszont ellenőrizhető és mérhető módon igazolnia kell. A Kulturális Minisztérium múzeumi bizottságához 2012 februárjában beküldött 160 oldalnyi dokumentáció a megyeközponti székhely és az ahhoz tartozó külső egységek elmúlt 3 évben végzett munkájának eredményeit és a következő 5 év terveit sorakoztatta fel. A szakértőkből álló bizottság meggyőzésében nagyot nyomott a latban, hogy a gyűjtemények elektronikus nyilvántartása és feldolgozottsága az országos mezőnyben is az elsők között van; szakemberei magasan képzettek, többen akkreditált szakértői státusúak; az intézmény kiadói munkássága kiemelkedő – legrangosabb éves szakmai fóruma, az Acta Siculica múzeumi évkönyv például már 2010-től akkreditált folyóirat; valamint az intézmény ígéretes középtávú fejlesztési stratégiát követ.

A Székely Nemzeti Múzeum a magas presztízst jelentő akkreditáció megszerzésével köszöni meg fenntartójának, Kovászna Megye Tanácsának és mindenkori támogatóinak a segítséget és bizalmat, melynek köszönhetően e székely közgyűjtemény a Kárpát-medence egyre elismertebb kulturális intézményévé növi ki magát – áll a közleményben.

Kimaradt?