Ezúttal a mexikói kormány kérte az USÁ-t a határ megerősítésére

A mexikói kormány felszólította kedden az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg a közös határ őrizetét az amerikai fegyverek illegális beáramlásának megfékezése érdekében. A nyilatkozatot válasznak szánták arra, hogy Donald Trump amerikai elnök bírálta a bűnözés növekedését a szomszédos latin-amerikai országban.

„Ha megacéloznák az Egyesült Államok határát, azzal megakadályozhatnák, hogy fegyverek és illegális tevékenységekből származó pénzek áramoljanak be Mexikóba. Szinte azonnal tapasztalható lenne a gyilkosságok számának drasztikus csökkenése” – jelentette ki Alfonso Navarette mexikói belügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök kedd reggel egy Twitter-üzenetben azt állította, hogy a gyilkosságok 2017-ben Mexikóban tapasztalt rekord mértékű növekedéséről szóló adatok újfent alátámasztják azt a szándékát, hogy egy erősebb határkerítést építsenek ki déli szomszédjukkal. Az ország saját kormányzati adatai szerint Mexikóban tavaly több mint 29 ezer embert gyilkoltak meg, ami a legmagasabb szám 1997 óta, amióta ilyen adatot nyilvántartanak Mexikóban. 2018-ban tovább súlyosbodott a mexikói erőszakhullám, az idei első félévben 15 973 embert gyilkoltak meg az országban.

Mexikó a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő erőszakhullámtól szenved. Belügyminisztere szerint ugyanakkor a drogbárók legfőbb pénz- és fegyverforrása az Egyesült Államok. Donald Trumpnak már 2016-os elnökválasztási kampánya idején is az volt az egyik legfőbb vesszőparipája, hogy falat kell felhúzni az Egyesült Államok több mint 3 ezer kilométeres déli határán a migráció és a drogok beáramlásának megfékezése érdekében, s a hatalmas építkezés költségét Mexikóval kell megfizettetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?