Hivatalos: 1.128.385 támogató aláírással folytatja útját a Minority Safepack

Az Európai Unió összes tagállamának nemzeti hatósága ellenőrizte a Minority Safepack kapcsán leadott támogatói nyilatkozatokat: 1 millió 320 ezer 246 aláírásból 1 millió 128 ezer 385-öt hagytak jóvá – közölte kedden az RMDSZ.

Emellett azt is igazolták, hogy a hét kötelezőt meghaladva, 11 tagállamban sikerült elérni a szükséges támogatói küszöböt, ami azt jelenti, hogy a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority Safepack (MSPI) folytathatja útját az Európai Bizottság felé.

„Bebizonyosodott, hogy az RMDSZ az európai kisebbségvédelem zászlóshajója: sikerült megmozgatnunk az európai kisebbségeket, akik aláírásukkal egyértelműen és határozottan kifejezték igényüket arra, hogy az Európai Unió rendezze helyzetüket. Ez az eredmény az európai nemzeti közösségek sikere, a Kárpát-medencei magyar közösség sikere, és az RMDSZ nagy nemzetközi sikere” – szögezte le Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország – ezek azok az országok, ahol a Minority Safepack kapcsán gyűjtött támogatói aláírások száma meghaladta az előírt küszöböt. Az európai polgári kezdeményezések történetében 70 közül a Minority Safepack csupán az ötödik, amely sikerrel járt.

A kisebbségvédelmi kezdeményezés jövőjéről az ügyvezető elnök kiemelte: a számok nemcsak sikert, hanem felelősséget is jelentenek. „Mi azt akarjuk, hogy európai törvény védje a kisebbségeket, amely kötelezi a tagállamokat jogaink tiszteletben tartására. Tisztában vagyunk azzal, hogy akkor kell benyújtanunk az aláírásokat, amikor megvan a megfelelő támogatásunk ahhoz, hogy sikerre vigyük küldetésünket” – jelentette ki.

Porcsalmi elmondta, a következő időszakban partnereket keresnek, akik támogatják az MSPI-t. „Ugyanakkor rendkívül fontos szerepe lesz a jövő évi európai parlamenti választásnak, hiszen ott dől el, milyen csapat kerül az EU-s intézményekbe: olyan személyek fognak ott ülni, akiknek fontos a kisebbségek sorsa, vagy azok döntenek jövőnkről, akik több mint 1 millió ember határozott kérését semmibe veszik” – mutatott rá a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?