Mussolinitől idézett az olasz belügyminiszter?

Számos bírálat érte Matteo Salvini szélsőjobboldali belügyminisztert és kormányfő-helyettest, mert egy vasárnapi Twitter-bejegyzésében a néhai olasz fasiszta diktátor egy idézetére hasonló szöveget írt ki.

Salvini kritikusaira utalva azt írta: „Tanti nemici, tanto onore”, ami a következőt jelenti: „Amennyi ellenség, annyi tisztelet”. Ellenzéki politikusok szerint a Liga belügyminisztere Mussolinitől idézett, ráadásul annak születésnapján, július 29-én. A pontos Mussolini-idézet a következő: „molto nemici, molto onore” („sok ellenség, sok tisztelet”).

„Aki felesküdött a fasizmus elleni küzdelemből született alkotmányra, nem engedheti meg magának, hogy Mussolini előtt tisztelegjen” – szögezte le Matteo Orfini, a szociáldemokraták elnöke, aki szerint Salvininek bocsánatot kellene kérnie vagy le kellene mondania. A Liberi e Uguali nevű baloldali párt frakcióvezetője, Federico Fornaro szerint a belügyminiszter szándéka azt volt, hogy egyértelmű jelzést küldjön a szélsőjobbnak a Mussolini propagandaretorikájából vett idézettel.

Mint azt korábban megírtuk: Sátánhoz hasonlította Matteo Salvini olasz belügyminisztert a Famiglia Cristiana című katolikus lap. A belügyminiszterről azt követően írtak cikket, hogy bejelentette, nem enged be bevándorlókat az országba és felgyorsítja a már ott lévők kitoloncolását. A Vade Retro Salvini, azaz Menj vissza, Salvini című cikk utalás a sátánra: így szólították fel a középkorban a katolikusok a bukott angyalt, hogy hátráljon meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?