Szerbia nem adja ki Sebastian Ghiță üzletembert

Nem adják ki a szökésben lévő Sebastian Ghiță üzletembert Romániának a szerb hatóságok – döntött pénteken a belgrádi legfelsőbb bíróság. Az indoklás szerint a volt parlamenti képviselőnek hazájában politikai üldöztetésben lenne része.

Sebastian Ghiţă üzletember, a kormánykoalícióhoz közeli România TV hírtelevízió tulajdonosa, 2012-ben a Szociáldemokrata Párt színeiben szerzett képviselői mandátumot, politikai karrierjében fontos szerepet játszott Victor Ponta volt miniszterelnökkel ápolt baráti kapcsolata.

2015-től kezdődően azonban a DNA több bűnvádi eljárást is indított ellene, küszöbön álló letartóztatása elől pedig 2016 decemberében - a rendőrségi felügyeletet egy országúti üldözés során sikeresen "lerázva" - Szerbiába menekült. Tavaly áprilisban letartóztatták Belgrádban, ám óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A szerb fővárost nem hagyhatja el.

Ghiţă később, külföldön bujkálva hazaküldött videóüzeneteiben azt állította magáról, hogy korábban közeli kapcsolatot ápolt a titkosszolgálati vezetőkkel, akik szerinte a DNA-ra gyakorolt befolyásuk révén önkényesen döntenek arról, hogy kit távolítsanak el a közéletből a korrupcióellenes harc ürügyén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?