Trump „semmit” nem tudott a fia oroszokkal való találkozójáról

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben cáfolta pénteken, hogy tudott volna legidősebb fia és kampánystábjának tagjai találkozójáról egy orosz ügyvédnővel a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította: Michael Cohen, Trump egykori ügyvédje közölte, Trump nemcsak tudott a találkozóról, hanem jóvá is hagyta azt. Az elnök mikroblog-bejegyzésében cáfolta ezt. „Semmit nem tudtam a találkozóról" – fogalmazott. Egykori ügyvédjére utalva hozzátette, hogy "valaki" kitalált történetekkel akarja felhívni magára a figyelmet, és még Bill és Hillary Clinton ügyvédjét is felfogadta.

Michel Cohen képviseletét jelenleg Lanny Davis, Bill Clinton volt amerikai elnök egyik ügyvédje látja el. A szóban forgó találkozóra a New York-ban lévő Trump-toronyban került volna sor, és az akkor még elnökjelölt Trump legidősebb fia Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel találkozott volna, aki Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet lejárató, az orosz kormány rendelkezésére álló információkat ajánlott fel.  A találkozón állítólag részt vett Jared Kushner, az elnök veje és Paul Manafort,  Trump kampánystábjának akkori vezetője.

A CNN szerint Michael Cohen jelen volt, amikor Trumppal közölték a találkozó tényét, és kész ezt megerősíteni Robert Muellernek, aki Trump kampánystábja tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottságot vezeti.  A hírtelevízió szerint ugyanakkor Cohen nem rendelkezik konkrét bizonyítékokkal.

Michael Cohen az elmúlt hetekben a hírek élén szerepelt. Banki és adócsalás ügyében folyik nyomozás ellene, továbbá annak kiderítésére, hogy a törvényt megsértve vajon kampánypénzből fizetett-e ki 130 ezer dollárt egy pornószínésznőnek, hogy hallgasson a Donald Trumppal folytatott egyéjszakás kalandjáról. Cohen ellen egyébként még nem emeltek vádat. Esetleges szerepéről a Mueller-vizsgálatban ellentmondásos hírek látnak szerepet az amerikai sajtóban, de egyre több orgánum úgy véli, együttműködik majd a vizsgáló bizottsággal. Ennek jelét látták abban is, hogy a héten Cohen ügyvédje szintén a CNN hírtelevíziónak eljuttatott egy hangfelvételt, amelyen Trump és Cohen egy volt playboy-modellnek kifizetendő pénzről egyeztet. A telefonbeszélgetésról készült hangfelvételt 2016-ban Cohen rögzítette, Trump tudta nélkül.

Donald Trump pénteken egy sor Twitter-bejegyzést tett közzé. Az egyikükben ismételten boszorkányüldözéssel vádolta meg a Robert Mueller vezette vizsgálatot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?