A franciák többségét sokkolta Macron volt biztonsági főnökének erőszakossága

A francia elnök volt biztonsági főnökének ügye egyéni kisiklás, nem állami ügy – mondta Édouard Philippe kormányfő az Alexandre Benalla ügyével foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán.

Benalla a földre tepert egy nőt és bántalmazott egy férfit egy májusi diáktüntetésen. Megértem, hogy egyesek megkérdőjelezik az arányosság elvét a Benalla ellen hozott döntésnél – mondta Philippe. Emmanuel Macron államfő volt biztonsági főnökét két hétre felfüggesztették, fizetést nem kapott ez idő alatt. A válaszlépés gyorsasága azonban nem kérdőjelezhető meg – mondta Philippe.

A francia miniszterelnök szerint hatékony büntetést szabtak ki Benallára: "semmit sem lepleztek el, semmit sem mulasztottak el". Benallát a múlt pénteken bocsátották el tisztségéből, a Le Monde ugyanis azonosította a májusi diáktüntetés idején készített felvételeken. Benalla rendőrségi rohamsisakban a földre tepert egy nőt, és bántalmazott egy férfit.

Az Élysées-palota szerint Benalla megfigyelőként vett részt a tüntetésen. Alain Gibelin, a párizsi rendőrség közrendvédelmi osztályának vezetője viszont a parlamenti meghallgatáson azt mondta: Benalla nem kapott engedélyt erre.

Az ügyészség szerint Benallát tettlegességgel és a hatósági eljárásba való beavatkozással, rendőrségi megkülönböztető jelvények és videofelvételek jogosulatlan használatával, illetve szolgálati titkok kiszolgáltatásával vádolják. Vádat emeltek Macron pártjának egyik biztonsági embere, Vincent Crase nyugalmazott csendőr, továbbá három, állásából azóta felfüggesztett rendőr ellen is.

Nyolcvan százalékot sokkolt

A Le Monde által közzétett felvétel óriási tiltakozást váltott ki. A Köztársaságiak jobbközép ellenzéki párt azzal vádolja Macron kormányát, hogy "párhuzamos rendőrséget működtet a saját szolgálatára". A konzervatív ellenzékiek már bizalmatlansági indítványt emlegetnek a kormány ellen. Az Ipsos jelentése szerint négy százalékponttal csökkent Macron népszerűsége június óta, jelenleg 32 százalékon áll. Ez a legalacsonyabb 2017 szeptembere óta. Az Elabe felmérése szerint a franciák 80 százalékát sokkolta a Benalla-ügy.

Címlapi illusztrációnk forrása: Ludovic Marin/Pool via Reuters

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?