Visszatér korábbi lakóhelyére Carles Puigdemont volt katalán elnök

Carles Puigdemont volt katalán elnök a jövő hét folyamán visszatér Belgiumba, miután a spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön visszavonta az ellene kiadott európai elfogatóparancsot - közölte Paul Bekaert, a volt katalán elnök egyik ügyvédje a La Libre Belgique című belga napilap pénteki beszámolója szerint.

A napilap szerint Paul Bekaert logikus lépésnek tartotta, hogy a volt katalán elnök visszatér Belgiumba, és újra elfoglalja a Brüsszel melletti Waterlooban már korábban kibérelt házat. Az ügyvéd úgy vélekedett, a belga főváros alkalmasabb helyszín az elnök számára tevékenysége folytatásához, mint a németországi Schleswig-Holstein.

Bekaert hozzátette, nyilvánvaló, hogy az európai elfogatóparancs visszavonása nem a spanyol legfelsőbb bíróság jóindulatának köszönhető. Az elfogatóparancs nem volt fenntartható a lázadás vádjára hivatkozva - tette hozzá.

A spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön vonta vissza a Carles Puigdemont volt katalán elnök, valamint a többi, külföldön önkéntes száműzetésben lévő volt katalán kormánytag, Antoni Comín, Luis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

A spanyol legfelsőbb bíróság március közepén összesen 14 katalán politikus ellen emelt vádat lázadás miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben. Hárman közülük Brüsszelben tartózkodnak több mint nyolc és fél hónapja. Kiadatásukat május közepén elutasította a belga bíróság, mivel szabálytalannak találta az elfogatóparancsot. Érvényben marad viszont a velük és a volt elnökkel szemben kiadott spanyolországi elfogatóparancs, így ha hazatérnek, őrizetbe veszik őket.

Katalónia vezetése a 2017. október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította a tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Kapcsolódók

Kimaradt?