Nindzsahiány van egy japán városban

A nindzsakultúra szülővárosának tartott településen nindzsahiány van.

A Japán középső régiójában levő Iga nevű kisvárosban, amelyet a nindzsák szülővárosaként ismernek, hiány van a szakmában. Ez részben demográfiai probléma: egyre kevesebben élnek a településen olyan fiatalok, akiknek megfelelne a vidéki élet.

Éppen ezért a gazdaság felélesztésén dolgozik Sakae Okamoto polgármester, a város nindzsa-hagyományát promoválva. "Április végétől nagyából május végéig például nindzsafesztivált tartunk. Ebben a periódusban mindenki nindzsának öltözik és így jár körbe és jól érzi magát – de úgy érzem, ez mostanában nem elég" – fogalmazott a városvezető.

Miközben Japánt elárasztják a turisták – tavaly 29 millió turistát rögzítettek, 20 százalékkal többet, mint korábban –, a vidéki települések nem nyernek ebből. Iga városa éppen ezért a promoválás mellett egy második nindzsamúzeumot épít a városháza helyére, amelyet elköltöztetnek.

Ehhez szükség van munkarőre, ami alatt nemcsak különböző szakmákat értenek, hanem nindzsákat, pontosabban nindzsa-előadókat is. Egyébként vonzó bérekről beszélhetünk: egy nindzsa 23-85 ezer dolláros bért kaphat, ami jó fizetésnek számít Japánban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?