Trump Helsinkiben: soha nem volt rosszabb a kapcsolatunk Oroszországgal

Trump erős Twitter-üzeneteket írt Helsinkibe érkezésekor, a Putyinnal való találkozását megelőzően.

"A kapcsolatunk Oroszországgal SOHA nem volt rosszabb, köszönhetően az éveken át tartó amerikai ostobaságnak és butaságnak, és a jelenlegi Manipulált Boszorkányüldözésnek" – írta egyik tweetjében az amerikai elnök, egy másikban pedig, hogy amikor Barack Obama korábbi elnököt informálták az amerikai választások orosz befolyásáról, nem tett ellene semmit. Ez azért van, írja Trump, mert Obama azt hitte, hogy Hillary Clinton lesz az utódja.

A Trump és Putyin érkezését megelőző helsinki tüntetésekről itt számoltunk be.

Egy másik állítása szerint több NATO-vezető is felhívta őt, hogy megköszönje, amiért egy asztalhoz ültette őket (a NATO-csúcstalálkozók rendszeresek egyébként), és a költségvetési kérdésekre fókuszáltak, neki köszönhetően. "Egy valóban nagyszerű csúcstalálkozónk volt, amelyet több sajtóorgánum pontatlanul követett. A NATO most erős és gazdag!" – írja Trump.

Sauli Niinistö finn miniszterelnökkel közös reggelijén a NATO-csúcsról úgy fogalmazott: eleinte "kemény" volt, "de aztán kiderült, hogy szerelemről van szó".

Trump romániai idő szerint 13:20-kor találkozik Putyinnal. Közös sajtótájékoztatót 16:50-kor tartanak. Az amerikai elnök 18:55-kor távozik Finnországból.

Fotó: Chris McGrath/Getty Images

Kapcsolódók

Kimaradt?