Európai országok segítenek az olasz kormány által elutasított menekülteken

A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.

Spanyolország, Portugália és Franciaország is befogad 50-50 menekültet abból a körülbelül 450-ből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében – közölte a spanyol kormány vasárnap.

A menedékkérők most az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.

A spanyol kormányzati közlemény méltatta, hogy Madrid, Párizs és Lisszabon szolidaritást vállalnak, és kiveszik a részüket a Földközi-tengeren zajló migrációs hullám és humanitárius válság európai megoldásában.

Korábban Németország és Málta is jelezte, hogy befogadnak 50-50 embert.

Giuseppe Conte olasz kormányfő ezen bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet szavai szerint Róma mindig is kért Európától, és ami az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülése után "valósággá kezd válni".

"Folytassuk ezt az utat, az emberi jogok tiszteletben tartásával" – mondta Conte.

Contéhoz közeli források azt közölték, hogy az olasz kormányfő később engedélyezte a nők és gyerekek partra szállítását, eddig nagyjából 30 embert fogadott Olaszország a két hajóról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?