Pénzügyi garanciaprogramokkal orvosolná a migrációt az Európai Unió

Pénzügyi garanciaprogramokat indít az Európai Unió körülbelül 800 millió euró értékben Afrikában, valamint a Földközi-tenger térségében lévő országokban – jelentették be szerdán Brüsszelben.

Szakértői becslések szerint ezen programok további 8-9 milliárd euró összegű állami és magánberuházást fognak generálni az érintett régióban – közölte az Európai Bizottság. A pénzügyi garanciák hatálya a kisvállalkozások finanszírozására, a fenntarthatóságra, valamint az internethez és a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférésre terjed ki.

A brüsszeli testület rámutatott: a döntés mérföldkő abban a folyamatban, amely befektetések létrejöttét hivatott elősegíteni az EU külső beruházási terve keretében. Ez 4,1 milliárd euró uniós hozzájárulással várhatóan 44 milliárd euró összegben mobilizál majd beruházásokat az inkluzív növekedés, a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés előmozdítása, a migráció kiváltó okainak kezelése érdekében.

Ez a külső beruházási terv pénzügyi pillére, az Európai Unió emellett technikai segítséget nyújt pénzügyileg vonzó és életképes projektek kidolgozásához, illetve szakpolitikai párbeszédet folytat a partnerországokkal azzal a céllal, hogy területükön kedvezőbb befektetési és üzleti környezet alakuljon ki.

 „Az EU közvetlen szomszédságában növekvő prosperitás hosszú távú befektetést jelent partnereink és Európa stabilitása és biztonsága szempontjából” - mondta Johannes Hahn, a bizottság szomszédságpolitikáért felelős tagja.

Kapcsolódók

Kimaradt?