FRISSÍTVE- Klaus Johannis Kövesi leváltásáról: a DNA-nak mennie kell előre

FRISSÍTVE: A korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) mennie kell előre - jelentette ki szerdán Brüsszelben Klaus Johannis államfő. Közölte: továbbra is támogatni fogja a korrupcióellenes harcot. Az államfő először szólalt meg a DNA főügyészének leváltása óta.

„Ha valaki most annak örvend, hogy lankadni fog a korrupcióellenes harc, akkor közlöm: erről szó sincs. A korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell és folytatódni is fog. (...) A DNA egy felkészült szakemberekből álló csapat, és a DNA-nak mennie kell és menni is fog előre. (...) Hétfői döntésem nem változtatta meg a véleményemet sem a DNA-ról, sem Laura Codruţa Kövesiről. Nagyon jó munkát végeztek, jól felkészült emberek és ezt a tevékenységet értékelni kell. Továbbra is támogatni fogom, talán a korábbinál is erősebben a korrupcióellenes harcot” - jelentette ki Johannis az újságírók kérdésére, hogy mi alapján váltotta le Kövesit.

Az államfő megismételte, hogy tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmányt, hangsúlyozva, hogy ezeket nem csak szlogenként vagy előzékenységből mondja. „Azt kívánom Románia számára, hogy megerősödjön a jogállamiság, a demokrácia. (…) Egyértelmű, hogy az állam legelső embere az első, aki tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmánybíróság döntéseit. Éppen ezért hajtottam végre az alkotmánybíróság döntését. Egy percig sem jutott eszembe, hogy ne tartsam be az alkotmányt, a jogállamot, ellenkezőleg, szeretném, ha úgy értelmeznék ezt a lépésemet, mint az alkotmány iránti legnagyobb tisztelet kifejezése” - nyilatkozta az államfő.

Klaus Johannis államelnök szerdán és csütörtökön részt vesz Brüsszelben a NATO-csúcstalálkozón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?