Erdő Péter: Ferenc pápa máris példát mutatott

Máris példát mutatott híveinek a szerdán megválasztott új katolikus egyházfő a konklávén részt vevő Erdő Péter esztergom-budapesti érsek értékelése szerint.

A vatikáni Szent Péter téren a magyar bíboros Ferenc pápának a bazilika lodzsáján való bemutatkozása után nyilatkozott az MTI-nek.

280976 216156578 bigMint mondta, az új egyházfő "máris példát mutatott azzal, hogy egyszerű fehér reverendában jelent meg, és kedves, közvetlen stílusban szólt a hívőkhöz".

A Vatikánból való távozása előtt az esztergom-budapesti érsek azt is elmondta, hogy már a konklávé napjaiban beszélgetett a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíborossal.

"Ez volt a második pápaválasztás, amelyen eddig részt vettem. Emelkedett és jó hangulatban zajlott" - fogalmazott a bíboros. Hangsúlyozta, hogy "a vallásos atmoszféra megteremtésében a Sixtus-kápolna is segített".

"A konklávé mindenképpen mély élmény nekünk, pápaválasztó bíborosoknak, már csak azért is, mivel az új pápa a közvetlen környezetünkből kerül ki. A megválasztása előtti órákban beszélgettem Bergoglióval, azt kérdeztem tőle, járt-e már Magyarországon. Azt válaszolta, hogy nem. Ki is javítottam, hogy még nem" - számolt be Erdő Péter.

Hozzátette, hogy beszélgetésük témája volt a Buenos Aires-i katolikus egyetem is.

"Nagy öröm az új pápa megválasztása! Az is, hogy Európán kívüli lett az egyházfő. Utoljára az ókorban volt nem európai pápa, akkor afrikai" - hangsúlyozta a magyar bíboros.

Kiemelte, hogy Bergoglióval olasz származású vezetője lett az egyháznak, ahogyan "Buenos Aires lakosságának a fele is olasz származású".ferenc

Erdő Péter megjegyezte: Ferenc pápa első mondataiban kijelentette, hogy a világ végéről érkezik: "ez az argentinok sajátos hangulati állapota, úgy érzik, hogy ők élnek a világ legmesszebbi részén".

"Nem az számít, hogy argentin. Az új pápa szuverén egyéniség. Energikus, és odafigyel mindenkire: velem beszélgetve tudta azt is, milyen magyar papok szolgálnak egyházmegyéjében" - mondta a magyar egyházi vezető.

Hozzáfűzte, hogy az egyházfő első beszédeiben fogja elmondani, mit tart prioritásnak. "Fontos lesz a beiktatásán mondott első hivatalos beszéde" - hangoztatta Erdő Péter.

Kimaradt?