Trump a NATO-csúcs előtt: Németország „az oroszok foglya”

Azzal vádolta meg a NATO-csúcs első napján Donald Trump Németországot, hogy  „az oroszok foglya”, mert energiaellátása függ Oroszországtól.

Trump többek között Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával találkozott, akinek Németország és Oroszország "nem megfelelő" kapcsolatáról tartott kiselőadást. Ebben fejtette ki, hogy Németország "teljesen uralva van" az oroszok által, többmiliárd dollárt fizetnek nekik, energiaellátásuk 60-70 százalékát az új Északi Áramlat-2 vezeték teheti ki, eközben az USA az az ország, amelyik megvédi őket és más európai országokat.

A megjegyzései azzal a követelésével hozhatók kapcsolatba, hogy az európai országok fizessenek be többet a NATO-ba. Trump korábban azt állította, hogy az USA a NATO-költségvetés kilencven százalékát adja, míg a valóságban ez csupán 22 százalék.

A The Guardian cikke szerint a NATO 69 éves történetének leginkább megosztó csúcstalálkozójára számíthatunk az amerikai elnök miatt. Trump egyébként azt szeretné, hogy Németország még a tervezett 2030-as időpont előtt két százalékra emelje anyagi hozzájárulását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A korábbi NATO-főtitkár arra figyelmeztette egy cikkben az amerikai elnököt, hogy bár valóban többet kellene befizetniük az európai országoknak, Trumpnak nem szabad elfeledkeznie az amerikai-európai szövetség fontosságáról, mielőtt Putyinnal találkozik. Egyedül szembeszállni a problémákkal téves lépés és amerikai, európai és többmillió máshol élő ember életét kockáztatja – írta Anders Fogh Rasmussen.

FRISSÍTÉS: A NATO-főtitkár a reggeli, Trumppal való találkozóról elmondta, mindkét fél a csúcstalálkozó témáiról beszélt. "Persze Trump elnök nagyon közvetlen nyelvezetet használ és direkt üzenete van a védelmi költségekről" – fogalmazott, kiemelve: az alapokban azonban egyetértenek, minden szövetséget úgy gondolja, hogy igazságosabb költségvetésre van szükség. Éppen ezért – mondta – minden ország, amelyik 2 százaléknál kevesebbet költ most, fel fogja tornászni az összeget.

Cikkünk frissül

Címlapi illusztrációnk forrása: Kevin Lamarque/Reuters

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?