Kemény kritikákat kapott Trump egy fontos döntés miatt

Vezető demokrata párti politikusok bírálják Donald Trump amerikai elnök hétfőn bemutatott új főbírójelöltjét, Brett Kavanaugh-t.

Brett Kavanaugh kedden a kongresszusban már a szenátus tagjaival találkozott, hogy várható meghallgatása előtt minél több szenátor támogatását biztosítsa.

Vezető demokrata pártiak kemény harcot és Kavanaugh elutasítását ígérik. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője kedden az MSNBC televízióban leszögezte: ellenzi a jelölt megszavazását, és ehhez a rendelkezésre álló valamennyi eszközét igénybe veszi. A New York-i szenátor elsősorban amiatt aggódott, hogy Kavanaugh kinevezésével a legfelsőbb bíróság visszavonhatja az abortusztörvényt. Schumer másik fő aggodalma az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény jövője. Schumer úgy vélte, hogy a meghallgatás során sikerülhet a szenátusban többséget szereznie a jelölt elutasításához.

A törvényhozás felsőházában - a szenátusban - a republikánusoknak csupán 51:49 arányú többségük van, és két republikánus szenátor, az alaszkai Lisa Murkowski és a Maine államot képviselő Susan Collins szintén már kedden jelezte fenntartásait.

Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők csoportjának vezetője kedden közleményben utasította el Brett Kavanaugh jelöltségét. A kaliforniai politikusnő szintén az abortusztörvény esetleges visszavonása miatt aggódott, szerinte Kavanaugh eddigi pályája azt bizonyította, hogy ellenzi a nőknek azt az alapvető jogát, hogy maguk döntsenek a gyermekvállalásról. Pelosi azzal vádolta meg az amerikai elnököt, hogy a jelöléssel "radikálisan visszájára fordítja az amerikai igazságszolgáltatás és a demokrácia rendszerét".

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, szintén az MSNBC televízióban arról nyilatkozott, hogy "Kavanaugh értékrendje nem tükrözi az amerikai értékrendet".

Hollywoodból is érkeztek kritikus hangok

Joss Whedon filmrendező szerint "ez a jelölés bebetonozza Amerika első diktatúráját", Ron Perlman színész szerint Kavanaugh bíró "visszavinné Amerikát a középkorba", Julianne Moore színésznő pedig Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy "egyértelmű üzenetet kell küldeni a szenátusnak: ez az ország nem engedheti meg, hogy olyan bírája legyen a legfelsőbb bíróságon, aki nagy valószínűséggel támogatja a fegyverlobbi szélsőségességeit".

Republikánus politikusok általában kifejezetten elégedetten fogadták a washingtoni bíró jelölését, még a Donald Trump eddigi valamennyi döntését élesen bíráló John McCain arizonai szenátor is jó döntésnek tartotta és támogatásáról biztosította Kavanaugh jelöltségét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?