Az Európai Bizottság a btk-módosításról: tétovázás nélkül lépni fogunk

Az Európai Bizottság növekvő aggodalommal követi az igazságszolgáltatással kapcsolatos romániai törvények módosításait, és nem habozik megtenni a szükséges lépéseket, ha ezek a módosítások összeférhetetlenek a vonatkozó uniós szabályozásokkal.

Ezt Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője nyilatkozta, miután szerdán a képviselőház döntő házként elfogadta a büntető törvénykönyv módosításait. Mint korábban írtuk, ezek egy részét kimondottan egyes politikusainak büntetőügyeire szabta a kormánytöbbség.

„Figyelmesen és növekvő aggodalommal követjük a romániai fejleményeket. A Bizottság és több tagállam is hangsúlyozta korábban az igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságát. Ez az alapja a román igazságügy helyzetéről készített MCV-jelentéseknek is. Döntő fontosságú, hogy Románia erőfeszítéseket tegyen az igazságszolgáltatás függetlenségének megszilárdítására és elkerülje a visszalépést ezen a téren” – fogalmazott a szóvivő.

Christian Wigand elmondta, az Európai Bizottság ebben a kontextusban figyeli a btk-módosítás fejleményeit is. „Megvizsgáljuk, hogy az elfogadott törvény összeegyeztethető-e a büntetőjoggal kapcsolatos uniós jogszabályokkal, a tagállamok rendőrségi együttműködésével és a nemzetközi követelményekkel. Az EU-szerződések őreként a Bizottság tétovázás nélkül intézkedni fog, ha szükségesnek látja a beavatkozást az összeegyeztethetőség megteremtése érdekében” – nyilatkozta a szóvivő.

Kapcsolódók

Kimaradt?