A második füst is fekete, még mindig nincs pápa

Szerda délelőtt is fekete füstöt eresztettek ki a pápaválasztók, vagyis a délelőtti két szavazáson sem sikerült megválasztani az új egyházfőt. Így legkorábban kora este dőlhet el, ki lesz XVI. Benedek utódja.conclave-seconda-fumata-nera-770x577 masolat

„Még nagyon az elején vagyunk, sok lehetséges jelölt van, és nem valószínű, hogy csütörtök előtt véget érjen a konklávé – kivéve, ha Scola lesz a pápa" – mondta egy elismert vatikáni elemző az Italian Insidernek a szintén fekete füsttel, vagyis sikertelen szavazással végződő keddi nap után. A fogadóirodáknál is a legesélyesebbnek tartott Angelo Scola milánói érsekről ugyanakkor úgy vélte, hogy nem elég karizmatikus, és túlságosan hasonlít XVI. Benedekre.

A forrás a korábban az Il Messaggero lapban a négy legnagyobb esélyes között említett Erdő Péter esztergom-budapesti érsek esélyeiben kételkedett, de úgy vélte, hogy a kanadai Marc Ouellet valóban odaérhet a végén. „Ha nem olasz lesz a pápa, akkor a bíborosok nagyobb eséllyel fordulnak Amerika, mint Kelet-Európa felé" – vélte.

A 115 fős pápaválasztó konklávé kedden, az eredetileg tervezett március 15-i időpontnál előbb ült össze, hogy megválassza a február végén lemondott XVI. Benedek utódját. Az akkor egyértelmű esélyesnek tartott Joseph Ratzingert másfél nap alatt választották meg nyolc éve, azonban most hasonlóan erős támogatottságot maga mögött tudó favorit nélkül indult a szavazás.

Az Italian Insider szerint Scolát 35-40 szavazatra jósolták az első körben, míg a többiek közül Odile Scherer brazil érsek 25, Ouellet kanadai bíboros pedig 12 támogatót tudhatott maga mögött.

Marco Politi vatikáni szakíró úgy vélte az Il Fatto Quotidinao-ban, hogy Scola számos támogatója valójában ártott neki, mivel túlságosan nyilvánvalóan kampányoltak a milánói érsek mellett. Az olasz lapokban megjelent cikkekben többek között még azt is állították, hogy Scola fogja megmenteni Olaszországot a politikai káosztól, miután a parlamenti választás patthelyzetet hozott.scola

A La Repubblica szerint több olasz bíboros is Timothy Dolan New York-i érsek mellé állt, akit a reformok jelöltjének tartanak szemben a brazil Odilo Schererrel, akit a Kúriából támogatnak.

Az Italian Insider vatikáni forrásai szerint ugyanakkor Dolan esélyeit csak néhány olasz lap próbálja felnagyítani. Az amerikai bíboros a konklávé kezdetekor úgy vélte, hogy csütörtök estig derül ki a pápa személye.

Ha szerdán sem sikerül pápát választani, akkor csütörtökön és pénteken is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok. Ha pénteken sem lesz eredményes a voksolás, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

A további szerdai menetrend. 13:30 - a bíborosok visszatérnek szálláshelyükre, és ott 14:00 órakor megebédelnek. 17:00 - a pápaválasztók visszamennek az apostoli palotába. 17:30 - az első délutáni szavazás a Sixtus-kápolnában. A füstjelek rendje megegyezik a délelőttivel. Füstjel 18:30 és 20:30 között bármikor várható. 20:15 - ha ezen a napon nem sikerült pápát választani, akkor a bíborosok vesperást (vecsernye, esti ima) tartanak még a Sixtus-kápolnában. 20:30 - visszatérnek a Szent Márta-házba, és megvacsoráznak.

Kimaradt?