Az argentin elnök szerint paródia volt a falklandi népszavazás

Paródiának nevezte Cristina Kirchner argentin elnök kedden a Falkland-szigetek lakóinak körében tartott népszavazást. A hét elején rendezett referendumon a választásra jogosult szigetlakók elsöprő többséggel arra voksoltak, hogy az Argentína által is követelt terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon.acto-malvinas

Az argentin szárazföldtől 400, Nagy-Britanniától pedig több mint 13 ezer kilométerre fekvő szigetek (argentin nevükön Malvin-szigetek) 1833 óta vannak brit ellenőrzés alatt, harminc évvel ezelőtt a két ország között háború robbant ki birtoklásukért. A közép-európai idő szerint kedd hajnalban közölt eredményekből az is kiderül, hogy az a szigetek 1672 választásra jogosultjának 92 százaléka részt vett a vasárnap és hétfőn rendezett voksoláson. Az összes leadott szavazatból mindössze három szólt a brit fennhatóság megőrzése ellen.

Kirchner elnök most úgy nyilatkozott, hogy az amerikai álláspontot tartja fontosnak a „népszavazásnak nevezett paródiával” kapcsolatban. Victoria Nuland amerikai szóvivő előzőleg azt jelezte, hogy kormányának álláspontja nem változott a Falkland-szigetekre vonatkozóan. Kirchner szerint ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok továbbra is elismeri: Nagy-Britannia és Argentína között konfliktus van a szigetek fölötti rendelkezést illetően.

Brit részről William Hague külügyminiszter kedden üdvözölte az eredményt, amely szerinte „minden eddiginél világosabban megmutatta, hogy a Falkland-szigetek lakói” britek akarnak maradni.

Alicia Castro, Argentína londoni nagykövete viszont azt mondta: „tiszteletben tartjuk az óhajukat, hogy britek maradjanak, de a terület, amelyen laknak, nem az”.

Kimaradt?