Hét ország polgárait helyezte tiltólistára az Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság érvényben hagyta Donald Trump elnök beutazási rendeletét, amely átmeneti ideig megtiltja néhány, többségében muszlim országból a beutazást az Egyesült Államokba. 

A testület 5:4 arányban, a konzervatív bírák egyetértésével hozta meg döntését, s ezzel elutasította azt az állítást is, mely szerint a rendelet hátrányosan megkülönböztet egyes országokat vagy aláírásával az elnök túllépte hatáskörét. 

Írásbeli indoklásában a legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts leszögezte: a mindenkori amerikai elnöknek hatalmában áll a bevándorlás szabályozása. Donald Trump rendelete nem mutat rasszista elfogultságot - olvasható az indoklásban. "Mi nem a politikai döntés helyességét vizsgáljuk" - szögezte le Roberts főbíró. 

A liberális bírák a rendelet ellen voksoltak, egyikük, Sonia Sotomayor szerint "egy észszerűen gondolkodó megfigyelő muszlimellenes érzületet" lát a rendeletben, és a konzervatív bírák szerinte figyelmen kívül hagyták azt a "szenvedést és fájdalmat", amelyet ez a rendelet "megszámlálhatatlan családnak és egyénnek, köztük amerikai állampolgároknak is" okoz. 

Az elnöki rendelet, amely hét országból - Iránból, Jemenből, Líbiából, Szíriából és Szomáliából, Észak-Koreából és Venezuelából - tiltja meg átmeneti ideig a beutazást, tavaly december óta van érvényben, amikor a legfelsőbb bíróság felfüggesztette alsóbb fokú szövetségi bíróságok rendeletet felfüggesztő döntését. Az Észak-Koreára és Venezuelára vonatkozó tiltást azonban a legfelsőbb bíróság nem vizsgálta. 

Az alkotmánybíróság döntésének nyilvánosságra hozatala után Donald Trump azonnal Twitter-bejegyzésben reagált.

"A legfelsőbb bíróság érvényben hagyja Trump beutazási rendeletét. Hűha!" - írta az elnök. A Fehér Ház által kiadott hosszabb állásfoglalásban az elnök a döntést "elégtételként" értékelte, és összekötötte az illegális bevándorlásra kimondott "zéró tolerancia" politikájával. "Ez a döntés egyúttal mély elégtétel a média és demokrata párti politikusok hosszú hónapok óta hangoztatott állásfoglalásai után, melyekkel elutasították a határaink és népünk biztonságát garantáló intézkedéseket" - fogalmazott a Fehér Ház közleménye. 

Az első értékelések szerint a hosszú vitát lezáró bírósági állásfoglalás Donald Trump egyértelmű győzelmét jelenti.

Kapcsolódók

Kimaradt?