Legalizálják a marihuanát Kanadában

A kanadai miniszterelnök jelentette be a kanadai parlamentben mondott beszédében, hogy a rendelkezés október 17-től él.

Justin Trudeau hangsúlyozta, hogy kabinetje elkötelezett a kanadai fiatalok védelme mellett, s reméli, az intézkedéssel a szervezet bűnözést megfoszthatják egy pénzügyi forrásától. Jody Wilson-Raybould igazságügyi miniszter időközben figyelmeztetett: továbbra is törvénysértésnek számít a könnyűdrog fogyasztása a kitűzött határidő előtt.

A kanadai szenátus helyi idő szerint kedden fogadta el a marihuána szabad fogyasztását és termesztését legalizáló törvénytervezetet, amelyet a parlament alsóháza már korábban jóváhagyott. A miniszterelnök percekkel a szavazás után a Twitteren reagált: "gyermekeink eddig túlságosan könnyen jutottak hozzá a marihuánához, és a bűnözők könnyedén nagy bevételre tettek szert. Ma ezen változtatunk."

Eredetileg Trudeau kormánya azt tervezte, hogy a marihuána legalizálásáról szóló törvénytervezetet korábban fogadja el a parlament mindkét háza annak érdekében, hogy a könnyűdrog szabad árusítása már július 1-jétől megkezdődhessen. A kitűzött menetrendet azonban nem tudták tartani, mert a szenátusban heves ellenállásba ütközött az elképzelés.

Az új törvény értelmében minden 18 év feletti kanadai négy bokrot termeszthet a saját otthonában személyes használatra, és legfeljebb 30 gramm szárított kannabiszt szabadon magánál tarthat. Szabályozni fogják a termesztés és az árusítás körülményeit, és büntetni fogják azokat, akik kiskorúaknak adnak el marihuánát.

Anyagi haszon az államnak

A legalizálás Justin Trudeau egyik legfontosabb kampányígérete volt. A kanadai kormány szerint a marihuána árusításának és fogyasztásának a törvényesítése az egyetlen mód arra, hogy felszámolják a többmilliárd dolláros illegális marihuána-üzletágat, amelyet jelenleg szervezett bűnözői csoportok tartanak kézben. A legalizálás bírálói viszont amiatt aggódnak, hogy a szervezett bűnözés a marihuána törvényesített piacára is beszivároghat majd.

Kanada a világon másodikként legalizálja a marihuánát. A kannabisz legalizálásáról világszerte folyik a vita. Uruguay volt 2013-ban az első ország, amely teljesen törvényesítette a drog fogyasztását.

Kapcsolódók

Kimaradt?