Republikánus politikusok fordultak szembe Trump embertelenségével

Donald Trump amerikai elnök egy új bevándorlási törvényről egyeztetett republikánus törvényhozókkal kedden, miközben befolyásos gazdasági vezetők és – gyakran éppen republikánus – kormányzók sorra emelték fel a szavukat azért, hogy a határon fejezzék be az illegálisan bevándorló családok szétszakítását.

A képviselőház republikánus politikusai éppen pár nappal ezelőtt módosítottak a bevándorlást szabályozó egyik törvénytervezetükön, és az új változatban már szerepel az, hogy az illegálisan az Egyesült Államokba érkező családoktól nem szabad elszakítani gyermekeiket. Elemzők szerint ezt a módosítást - nem kis részben az elmúlt napokban a déli határokon kialakult válságos helyzet és a közfelháborodás hatására - a törvényhozók többsége támogatja is.

Donald Trump, aki kedd este egy órán át tanácskozott pártja törvényhozóival, sürgette a bevándorlási törvény kidolgozását és elfogadását. A tanácskozás megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: "a bevándorlási rendszerünk évek óta rossz, igazán rossz, talán a legrosszabb a világon". Hozzátette: "megpróbáljuk rendbe hozni, ha egyáltalán rendbe hozható". Kedden délben egy üzleti fórumon azt ígérte, hogy felhatalmazást és forrásokat kíván biztosítani a határőrizeti szerveknek ahhoz, hogy a bevándorlók családjait ne szakítsák szét, hanem a szülőket a gyermekeikkel együtt helyezzék el befogadó központokban.

"A síró gyermekek látványa politikailag nem hasznos"

A kongresszusi megbeszélést zárt ajtók mögött tartották, közleményt nem adtak ki róla, és az amerikai sajtó többnyire magukat megnevezni nem kívánó politikusokra hivatkozva közölt részleteket. A CNN hírtelevízió értesülései szerint Trump azzal fordult a képviselőkhöz: "a síró gyermekek látványa politikailag nem hasznos", és a megbeszélésen kizárólag a családok szétszakítása miatti közfelháborodásról beszélt, a bevándorlást szabályozó törvényjavaslat részleteiről pedig nem esett szó.

A találkozó után Trump úgy nyilatkozott: "nagyszerű eszmecsere volt", arról azonban nem szólt, hogy támogatja-e a törvényhozók javaslatait. A képviselőházban jelenleg két törvényjavaslat fekszik a képviselők előtt. Mindkettő rendezné a gyermekkorukban, illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt fiatal nemzedékek helyzetét, lehetővé téve számukra, hogy állampolgársághoz jussanak - ahogy azt a még Barack Obama elnök által életre hívott, úgynevezett DACA-program biztosította -, és mindkét törvényjavaslat támogatná a határon felhúzandó fal megépítését, a láncbevándorlás és a vízumlottó gyakorlatának megszüntetését. Az egyik kompromisszumosnak nevezett javaslatba az elmúlt napokban került be az a tétel, hogy az illegálisan a határhoz érkezettek családjait ne szakítsák szét. Elemzők szerint ez utóbbi változat megszavazásának van nagyobb esélye.

A Fehér Ház este közleményt adott ki, amelyben Raj Shah helyettes szóvivő közölte: az elnök mindkét törvényjavaslatot támogatja, de amellett foglal állást, amelyik "megoldja a családok szétválasztásának problémáját".

"Kegyetlen és ellentétes az amerikai értékrenddel"

Közben az amerikai gazdasági és kulturális élet befolyásos szereplői egymás után szólalnak meg és követelik a bevándorló családok szétszakításának megszüntetését. Az amerikai Kereskedelmi Kamara nyilatkozatban utasította el ezt a politikát, a Cisco Systems technológiai óriáscég vezérigazgatója, Chuck Robbins közleményben szögezte le, hogy "ez a gyakorlat kegyetlen és ellentétes az amerikai értékrenddel". Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank elnök-vezérigazgatója szintén arra sürgette a kormányzatot, hogy vessen véget e gyakorlatnak, és a cég valamennyi dolgozójának küldött üzenetében azt hangsúlyozta, hogy "a bevándorlás Amerika gazdasági és kulturális életerejének fontos része". Elítélték a gyermekek elszakítását és az egész "nulla tolerancia" politikát Hollywood és a művészvilág képviselői is, köztük Willie Nelson country-énekes, Reese Witherspoon és Alyssa Milano színésznők.

Több kormányzó - köztük Virginia, Maryland, Connecticut és Massachussetts első embere - visszarendelte a déli határról a Nemzeti Gárda tagjait.

Címlapi illusztrációnk forrása: Getty

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?