Választások Törökországban: korábbi ellenségek fognak össze Erdoğan ellen

Egyesíti erőit az iszlamista Saadet és a szekuláris erők, hogy legyőzzék Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török kormányfőt a közelgő választásokon.

Temel Karamollaoğlu, a Saadet (Aranykor Pártja) vezetője a legfontosabb problémáknak a magas munkanélküliséget, a növekvő kereskedelmi deficitet, a kaotikus külpolitikát, az EU-tagságról szóló tárgyalások megrekedését, az elbukott puccskísérlet óta életben levő rendkívüli állapotot jelölte meg – amelyek mind hozzájárultak az emberi jogok és szabadság csökkenéséhez.

A pártelnök elmondta azt is, együttműködik a szekuláris erőkkel – ez egy olyan koalíció egyébként, amelyre egy évtizeddel ezelőtt gondolni sem mert volna senki az országban – írja a The Guardian. Ezt azt jelenti, hogy együttműködésre léptek a Köztársasági Néppárttal, 

Lemondana az EU-csatlakozásról

Karamollaoğlu – aki Manchsterben tanult – egy brit típusú szekuláris társadalmat képel el, amelyben az állam és az egyház békésen él együtt. Önellátó gazdaságot vizionál, és párbeszédre meg diplomáciára épülő külpolitikát, amely a muszlim országokkal közelebbi viszonyt ápol.

Nem támogatja viszont az EU-csatlakozást, de egy külön státuszt szeretne kidolgozni az Unióval közösen. Az Egyesült Államokkal stratégiai együttműködést tervez. Karamollaoğlu  elmondása szerint a szekuláris párttal mást gondolnak a kormányzásról, a gazdaságról, külpolitikáról, de vannak közös elveik, amelyekben meg tudtak állapodni: ilyen például a kormány és a bíróság szétválasztása, a sajtószabadság, és a szükségállapot megszüntetése.

Furcsa koalíció

Az iszlamisták korábban Erdoğant támogatták, Karamollaoğlu apja, a pártot vezető Necmettin Erbakan Erdoğan mentora is volt – de a jelenlegi kormányfő létrehozta saját pártját, az AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) pedig 2002 óta uralkodik Törökországban. Erdoğan  szeret magára mint az iszlám globális védelmezőjére tekinteni, aki megvédi az elnyomott hívőket, ez pedig sok konzervatív támogatót szerez neki.

Ez a koalíció valódi veszélyt jelent a mostani kormányfőre nézve, mert egyrészt elvihet tőle konzervatív szavazókat, másrészt gyengíti azt a képet, hogy ő az egyetlen legitim képviselője a hívőknek.

A törökországi választásokat június 24-én tartják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?