Trump-Kim csúcs: leállhatnak a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok

Dél-Korea és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett a közös hadgyakorlatok felfüggesztésének lehetőségéről, döntésüket hamarosan ismertetik - közölte pénteken a szöuli elnöki hivatal egyik magas rangú tisztviselője.

A katonai manőverek felfüggesztésének lehetősége azután merült fel, hogy Donald Trump amerikai elnök keddi, Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban folytatott találkozóját követően úgy vélekedett, a hadgyakorlatok sokba kerülnek és provokatívak.

Mun Dzse In dél-koreai elnök ugyancsak készséget mutatott az ilyen gyakorlatok felfüggesztésére csütörtökön. Azt mondta, hogy szükség van rugalmas változtatásra a katonai nyomásgyakorlásban, ha Phenjan megvalósítja atommentesítési intézkedéseit és őszinte párbeszédet folytat a két Korea.

James Mattis, az Egyesült Államok és Szong Jong Mu, Dél-Korea védelmi minisztere csütörtök este félórás telefonbeszélgetést folytatott. Megállapodtak, hogy a lehető leggyorsabban, személyes találkozójukon döntenek a kérdésről, egyebek között az augusztusra kitűzött Ulchi Freedom Guardian fedőnevű hadgyakorlat esetleges leállításáról. Ezt a szöuli védelmi tárca közölte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?