Amerikai álom: elképesztően rossz helyzetben vannak a minimálbéren élők

Egyetlen amerikai államban, megyében vagy metropolisz-övezetben sincs esélye a minimálbéren élőknek egy kétszobás lakás bérlésére. De még az egyszobásokról sem igazán álmodhatnak.

Az Egyesült Államokban 7,25 dollárt (29,25 lej) keresnek óránként a minimálbéren élő alkalmazottak, egy kétszobás lakás kibéreléséhez azonban 22,10 dolláros (89,17 lej) órabérre volna szükségük. Ez azt jelenti – írja a CNN –, hogy a mostani órabérrel nem heti negyven, hanem 122 órát kellene dolgozzanak egész évben, megállás nélkül.

Az idézett tanulmány szerint ráadásul egyre nő az alacsonyan bérezettek száma, és bár nőtt a fizetésük, továbbra is sérülékenyek.

A lakbérek tekintetében a Hawaii áll első helyen, ott 36,13 dolláros órabérre volna szükség egy kétszobás lakáshoz. A lista végén Puerto Rico állt, ahol 9,24 dollárra volna szükség, a kontinensen azonban az egyik legolcsóbb államban, West Virginiában is 14,10 dollár kellene ehhez.

A nagyvárosok jóval drágábbak: San Francisco jár az élen: itt 60,02 dolláros órabér kell a kétszobás lakás fenntartásához.

Az egyszobás lakások sem sokkal olcsóbbak: átlagban 17,90 dollárra volna szükség – 3 ezer megyéből mindössze 22 van, amelyben fenn tudnának tartani egy egyszobás lakást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?