Még soha nem ültek ilyen sokan börtönben terrorizmus miatt Nagy-Britanniában

Rekordra emelkedett Nagy-Britanniában a terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával őrizetbe vettek száma az elmúlt pénzügyi évben.

A brit belügyminisztérium statisztikái szerint a március végével zárult tizenkét hónapban 441 embert vettek őrizetbe terrorizmusgyanúval, 17 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Ez a legmagasabb éves őrizetbe vételi szám terrorizmushoz kötődő ügyekben azóta, hogy a tárca 2001. szeptember 11. után elkezdte mérni ezeket az adatokat.

Az elmúlt, márciussal zárult pénzügyi évben őrizetbe vett 441 ember közül 143 (32 százalék) ellen emeltek vádat, közülük 114 (80 százalék) ellen terrorizmushoz közvetlenül kötődő bűncselekmények miatt. Az őrizetbe vettek közül 250-et (57 százalék) vádemelés nélkül elengedtek.

A terrorizmushoz közvetlenül kötődő bűncselekményekkel megvádolt 114 ember közül eddig 41 ellen zajlott le büntetőeljárás, ezek közül 39 elmarasztaló ítélettel zárult, két vádlottat az igazságszolgáltatás nem talált bűnösnek.

Az előző pénzügyi év végén, vagyis március utolsó napján 228-an voltak rács mögött terrorizmushoz kötőtő bűncselekmények miatt, 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Nagy többségük – 82 százalékuk – a rendőrségi meghatározás szerint szélsőséges iszlamista, 13 százalékuk szélsőséges jobboldali nézeteket vall.

A terrorizmushoz köthető őrizetbe vételek a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal az „ázsiai etnikai kinézetűként” meghatározott csoportban emelkedtek; az e közösségből őrizetbe vettek száma 162-ről 180-ra nőtt egy év alatt. A „fehér etnikai kinézetű” népességcsoportban 10 százalékkal, 137-ről 151-re nőtt a terrorizmushoz kötődő bűncselekmények gyanújával őrizetbe vettek száma a márciussal zárult pénzügyi évben.

A már elkövetett terrorcselekményekhez kötődő legtöbb őrizetbe vétel a tavaly május 22-én Manchesterben végrehajtott öngyilkos merénylet után történt. A manchesteri támadás elkövetője egy popkoncert helyszínén robbantotta fel pokolgépét, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve. A merénylet után 23 ember vettek őrizetbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?