Újra szabadlábon Putyin legerősebb politikai ellenfele

Szabadlábra helyezték a hatóságok csütörtökön Moszkvában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki letöltötte a nem engedélyezett tüntetés szervezése címén kiszabott harmincnapi "adminisztratív őrizetet".

Navalnij  május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt Nem cárunk ő nekünk! jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust nem engedélyezett tüntetések miatt korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.


A korrupcióellenes tevékenységéről is ismert aktivistát két gazdasági ügyben született elmarasztaló ítéletre hivatkozva eltiltották attól, hogy indulhasson az idén márciusban megtartott elnökválasztáson.

Az OVD Info jogvédő szervezet információi szerint a Navalnijhoz fűződő május 5-ik ellenzéki megmozdulásokon az ország 20 városában több mint 1600 embert - Moszkvában több mint 700-at, Szentpéterváron 229-et, Cseljabinszkban 163-at, a szibériai Jakutszkban pedig 74-et - vettek őrizetbe.

Az oroszországi politikai, gazdasági helyzetről, Vlagyimir Putyin terveiről és az ellenzék lehetőségeiről itt olvasható az Ilya Matveev kutatóval készült interjúnk.

Kapcsolódók

Kimaradt?