Döntöttek: nemsokára Japánban is felnőttnek számítanak a 18 évesek

Csökkentette a felnőttkor jogi határát 20-ról 18-ra a japán kormány.

A változás csak 2022-ben lép életre, és több fontos hatása is lesz a fiatalokra. Az ezen a téren 140 éve először megváltoztatott polgári törvénykönyv értelmében a 18 évesek mostantól a szüleik beleegyezése nélkül házasodhatnak – jelenleg a férfiak a 18., a nők a 16. életévüktől léphetnek házasságra a szülők rábólintásával.

A törvény életbe lépésével a 18 évesek hitelkártyákat is használhatnak, illetve kölcsönöket vehetnek fel, tíz évig érvényes útlevelet kérhetnek. Trnanszemű férfiak és nők szintén a 18. évüktől kérhetik, hogy hivatalosan is elismerjék az új nemüket.

Van mégis, ami nem változik: ahhoz, hogy legálisan ihassanak alkoholos italokat, továbbra is be kell tölteniük a 20. évüket, de dohányozni sem szabad a fiatalabbaknak és fogadásokat kötni sem. Japánban egyébként négy területen lehet legálisan fogadni: lóversenyre, bivikliversenyre, motorbicikliversenyre és motorcsónak-versenyre.

A felnőttkorúvá válás országos ünnepén zavart kelt a jogi változás: ez az az esemény, amelyre a fiatalok, akik az előző 12 hónapban betöltik 20. évüket, a legszebb kimonójukban mennek el, és itt ihatnak szeszes italt először életükben – legalábbis legálisan. Az egyébként is gyengélkedő kimonó-iparnak nem tesz jót ugyanis, hogy az éppen az egyetemi jelentkezéseikkel elfoglalt 18 évesek kellene mostantól részt vegyenek az ünnepségen.

Kapcsolódók

Kimaradt?