Holland miniszterelnök: Európa sikere a jogállamiság érvényesülése

Az Európai Unió csak akkor járhat sikerrel, ha a jogállamiság minden tagállamban érvényesül, és az állampolgárok megbízhatnának saját országuk jogrendszerében - jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris vitáján.

Mark Rutte az EP Európa jövőjéről folytatott vitán kijelentette: demokratikus legitimitás nem képzelhető el a jogállamiság nélkül. Törvények, értékek uniójáról van szó, a sajtószabadságról, a bírák függetlenségéről, a jogbiztonság legszigorúbb meglétéről és minden demokratikus eredmény feltétlen elfogadásáról, mert ezek tartják össze az Európai Uniót.

Mindez része a tagállamok uniós csatlakozásakor kötött megállapodásnak, amely közös munkát és a kötelezettségvállalások betartását jelenti - húzta alá.

A miniszterelnök kijelentette, nincs igazuk azoknak, akik szerint a jogállamiság a tagállamokra tartozó kérdés. Európa ugyanis csak akkor tud virágozni, ha minden tagja teljesíti a belépésekor szabadon vállalt feladatait. Emellett szükség van arra is, hogy az Európai Bizottság mindezt független módon és szigorúan ellenőrizze - tette hozzá.

Összefogásra van szükség

Rutte kiemelte, nagyobb szükség van Európa egységére most, mint valaha. Jövője érdekében egységesen kell cselekednie az egyre gyakrabban jelentkező kihívások idején, ugyanis nem csak fenyegetések érik Oroszország vagy Kína irányából, de egyik legnagyobb nyugati szövetségese is próbára teszi a kapcsolatokat. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok felmondta a párizsi klímamegállapodást, egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött nukleáris egyezményből, valamint importvámokat vetett ki az alumínium- és acéltermékekre. "Ennek ellenére barátok és szövetségesek maradunk, tovább kell dolgozni az Egyesült Államokkal a jövőben is" - hangsúlyozta.

A holland miniszterelnök úgy vélte, a migráció terén határozott fellépésre van szükség. Véleménye szerint időben fel kell készülni a következő válságra és az ellenőrzés nélküli beáramlásra haladéktalanul válaszokat kell tudni adni. Emellett hatékonyabb és igazságosabb menekültügyi rendszer kiépítésére van szükség.

Timmermans: nem mondható, hogy falak és kerítések jelenthetik a megoldást

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke felszólalásában hangsúlyozta, úgy tűnik, a globális válságok miatt az Európai Unió darabjaira hullhat. Egységét erkölcsi megroppanása törheti meg, amennyiben a tagállamok közötti bizalom csorbát szenved.

Véleménye szerint az uniót a migráció állította a szakadás szélére. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: nem mondható, hogy falak és kerítések jelenthetik a megoldást, de az sem lehetséges, hogy mindenkit szabadon beléphet az unió területére - húzta alá. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban kijelentette, Európának összefogásra van szüksége, ugyanis Washington megváltozott politikája szerint jobb egy széttagolt, mint egy összetartó és erős Európai Unió.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?