Túszejtés párizsban: pszichiátriai intézetbe kerül az elkövető

Pszichiátriai intézetbe került az a férfi, aki túszokat ejtett Párizs belvárosában - közölte szerdán a párizsi prefektúra.

A 26 éves marokkói támadót kedden este állították elő a kommandósok négy órával azután, hogy a francia főváros egyik belvárosi épületének udvarán egy informatikai cég irodájában elbarikádozta magát két tússzal. A kommandósok sikeres akciójának köszönhetően a túszok sértetlenül kiszabadultak. A támadó könnyebben megsérült a rendőri akcióban.   

A büntetlen előéletű, de kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség által ismert túszejtő nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa. Gérard Collomb belügyminiszter tájékoztatása szerint gyenge idegzetű emberről van szó, aki teljesen különböző témákról összefüggéstelenül beszélt a tárgyalójával.   

A párizsi ügyészség emberrablás, fegyveres erőszak, tiltott fegyvertartás, bűncselekménnyel való fenyegetés és szándékos emberölési kísérlet gyanújával indított ellene eljárást.

A túszejtés kezdetén a támadó azt állította, hogy robbanószerkezet van nála, de ez nem bizonyult igaznak. Kések voltak nála, de azokat nem használta az ügyészség szerint. Amikor viszont a kommandósok megindították a túszok kiszabadítására az akciót, a támadó az egyik túsza, egy nő torkához - akit korábban benzinnel leöltött - kést tartott, de a kommandósoknak sikerült úgy ártalmatlanítaniuk, hogy a túsz nem sérült meg. A másik túsz egy férfi volt, akit korábban megbilincselt a túszejtő.   

Rendőrségi források a támadást követően azt közölték, hogy "egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak. Teljesen érthetetlen dolgokat mondott, először az iráni nagykövettel, aztán (a francia) kormánnyal akart beszélni".    

Kapcsolódók

Kimaradt?