Szaúd-Arábia: megkapta jogosítványát az első tíz nő

Megkapta az első tíz nő a jogosítványát Szaúd-Arábiában. Három héten belül válik legálissá az országban a nők jármű-vezetése.

Túl azon, hogy a legalizáció jelentős késés a világ legtöbb országához képest, ráadásul letartóztatás alatt maradtak többen is azok közül, akik a jog mellett kampányoltak. 17 személyt azért tartanak fogva, mert az ügyészség szerint az aktivitásukkal az roszág biztonságát és stabilitását veszélyeztették.

Az a tíz nő, aki most megkapta a jogosítványát, más országokban már megszerezte ezt a jogot – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Libanonban. Egy gyors vizsgát kellett letenniük és szem-ellenőrzést, aztán megkapták a fővárosban, Rijádban az engedélyeket. Nemzetközi sajtóorgánum nem vett részt az eseményen.

Az országban élők nők régóta panaszkodtak arra, hogy komoly költségeket jelen férfi sofőrök felkérése, vagy a taxihasználat csak azért, hogy munkába járjanak vagy megbízásokat teljesítsenek. A jog megadásáról tavaly szeptemberben írt alá rendeletet Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király.

28 év tiltakozás

Az első tiltakozás ezért a jogért 28 évvel ezelőtt zajlott le, akkor közel ötven nő vonult utcára.  Letartóztatták őket, elveszítették munkahelyüket, elvették tőlük az útleveleiket egy évre, és stigmatizálták őket. Másokat éveken át fogvatartottak. Az országban tulajdonképpen nem volt betiltva az, hogy vezessenek a nők, jogosítványt viszont nem kaphattak – azaz nők gyakran vezettek, csak illegálisan. Ilyenkor a rendőrség megvárta, amíg egy férfi rokon megérkezik a helyszínre, aláiratott egy fogadalmat a nővel, hogy többé nem vezet.

Lassú változás, konzervatív ellenállás

Ultrakonzervatívok szerint a női vezetés immorális. Arra figyelmeztették őket, hogy szexuális zaklatás áldozatai lehetnek vezetés közben. Alig négy évvel ezelőtt Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh főmufti azt mondta, a társadalom érdekét szolgálja a tiltás, mert megvédi őket a balesetekről.

Napjainkban az ország komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenézzen, és azokkal a fiatalokkal is, akiknek hozzáférésük van az internethez, a nőkkel, akik szembesülnek azzal, hogy a környező iszlamista országokban szabadon vezethetnek a társaik.

Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege éppen ezért akar változásokat az országban, miközben attól kell tartania, hogy az egyház és más ultrakonzervatív szereplők tiltakozni fognak. Idén márciusban jelentette be, hogy a szaúd-arábiai nőknek nem kell viselniük a fejkendőt vagy a fekete, laza, földig érő abaját, az iszlám vallás szimbólumát, ha az öltözékük "megfelelő és tisztelettudó". Negyven év után először engedélyezték a mozik működését is, az első vetített film pedig a Fekete párduc szuperhősfilm lett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?