Ezt üzente az állítólagosan lelőtt ukrán újságíró a bírálóinak

Érzelmekkel átfűtött Facebook-bejegyzésben vette védelmébe Arkagyij Babcsenko orosz újságíró az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) azzal érvelve, hogy a meggyilkolást színlelő művelettel nemcsak őt mentették meg, de még több tucatnyi, az orosz vezetéssel szemben kritikus ember megölését akadályozták meg.

A "fotelből bölcselkedőket" újfent emlékeztette arra, hogy az SZBU munkatársai két hónapon át "mint a bivalyok" dolgoztak azon, hogy megszerezzék 47 további potenciális áldozat nevét. Azokra a felvetésekre reagálva, amelyek kétségbe vonták, hogy valóban meg akarták őt öletni, azt írta: az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak nem kötelessége elszámolni minden kételkedő állampolgár előtt, illetve rögvest minden bizonyítékot a nyilvánosság elé tárni.

Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy a nyomozás még folyamatban van, a titkosszolgálati művelet még nem fejeződött be.

Babcsenko korábban már említette: szemernyi kétség sem maradt benne, hogy valóban gyilkosságot terveznek ellene, miután az SZBU-sok által megmutatott fotók között meglátta a sok évvel korábban Oroszországban készült útlevélképét, amelyet a megbízó adott át a gyilkosságra felbérelt veteránnak, és amely elvileg csak az orosz okmányirodában lehetne megtalálható.

Facebook-bejegyzésében Babcsenko megemlít egy bizonyos Ganapolszkijt, aki szintén elhitte, hogy az életére törnek, és elfogadta a védelmet. Az Aposztrof ukrán hírportál szerint Matvej Ganapolszkijról, az ismert orosz és ukrán televíziós, rádiós újságíróról van szó. Az újságíró azt kívánta a kritikus posztok íróinak, hogy kerüljenek csak egyszer az ő helyébe. "Kijössz a halottasházból,... napok óta kialvatlanul, túlélve a meggyilkolásodat azután, hogy egy hónapig jártál célkereszttel a homlokodon,...megöleled a feleségedet..., most pedig már semmi érzés, belül teljes üresség" - írta.

Utalásokat tett arra, hogy a családját is megviselte a titkos műveletben való részvétele, ami bántja őt, de lassan kezdenek mindannyian megnyugodni. A BBC orosz szolgálatának pénteken adott interjújában Babcsenko megerősítette, hogy felesége természetesen be volt avatva, az ő jelenlétében készítették elő az álgyilkosságot és a helyszínt.

Babcsenko rámutatott: nem tudja, hány hónapig, évig kell védőőrizet alatt, "elhúzott függönyök mögött" élnie családjával, és mikor játszhat újra kislánya a szabadban a többi gyerekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?