Kitüntették Klaus Johannis államfőt Németországban

Franz Josef Strauss-díjjal tüntette ki a németországi Hanns Seidel alapítvány Klaus Johannis államelnököt.

Az ünnepélyes díjátadást szombaton tartották a müncheni királyi palotában. Az eseményre Carmen Johannis asszony kísérte el az államfőt.  A ceremónián Barbara Stamm, a bajor parlament elnöke mondott laudációt, a Hanns Seidel alapítvány elnöke, Ursula Männle jelenlétében. Az eseményen több EP-képviselő, magas rangú politikusok és a társadalmi élet elismert tagjai vettek részt.

A Franz Josef Strauss-díjat 1996 óta osztják ki, a Keresztényszociális Unió (CSU) karizmatikus vezetőjének nevét viseli, akinek mandátuma idején pártja a CDU bajor politikai partnere lett. Strauss 1988-ban bekövetkezett haláláig, 27 éven keresztül vezette a pártot.

A díjat a rendkívüli politikai, piacgazdasági, társadalmi, művészeti és kulturális megvalósításokért, a demokratikus gondolkodás terjesztéséért ítélik oda. Többek között Helmut Kohl német kancellár, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Jean-Claude Juncker EB-elnök is megkapta az elismerést.

A díj elismeri Klaus Johannis érdemeit a korrupcióellenes harcban, az igazságügyi törvények reformjának megvalósításában, a jogállamiság megerősítésében és a demokratikus folyamatok javításában. A díjjal 10 ezer eurós pénzjutalom is jár, amelyet az államfő az "Egy gyermek, egy remény" alapítványnak ajánlott fel, akik többek közt autista és Down-szindrómás gyerekeket támogatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?