„A menü nagyon ízletesre sikerült” – ennyit tudni az észak-koreai-amerikai találkozóról

Másfél órát tanácskozott egymással szerdán este New Yorkban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnöke, a hírszerzés volt vezetője. 

A megbeszélést egy manhattani étteremben tartották vacsora keretében. A vacsora után egyikük sem nyilatkozott, Mike Pompeo csak annyit jegyzett meg az amerikai újságíróknak, hogy a menü nagyon ízletesre sikerült.

Kim Jong Csol látogatását amerikai elemzők rendkívüli fontosságúként értékelik: nem csupán azért, mert személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, hanem azért is, mert őt tartják Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "jobbkezének". Kim Jong Csol a tanácsadója kíséretében, Pekingből érkezett New Yorkba. Mike Pompeo kíséretében pedig Andrew Kim, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) koreai részlegének vezetője kapott helyet.

A Fehér Ház információi szerint a szerda esti megbeszélést csütörtökön újabb tárgyalások követik. Ezek célja Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felgyorsítása és a várható napirend rögzítése.

A csúcstalálkozó megtartása a múlt héten veszélybe került: az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben lemondta a találkozót, amelyet pedig korábban ő maga is "történelminek" minősített. Phenjan közeledésére azonban Washington pozitívan reagált, és a Fehér Ház szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdai sajtótájékoztatóján már pozitív fejleményekről beszélt, megerősítve, hogy az amerikai fél készül a június 12-én tartandó találkozóra.

Közben Panmindzsonban, az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben amerikai és észak-koreai küldöttségek is tárgyalnak egymással, Szingapúrban pedig szintén amerikaiak és észak-koreaiak egyeztetnek a várható csúcstalálkozó lebonyolításának részleteiről. A jövő héten Abe Sindzó japán kormányfő Washingtonban szintén a várható csúcstalálkozóról tanácskozik majd Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője két Twitter-bejegyzésben is arról írt, hogy "a csúcstalálkozó valószínűleg" meglesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?