Tudhatta Pakisztán, hogy hol bujkál bin Laden

A pakisztáni titkosszolgálat, az ISI valószínűleg tudta, hogy Oszama bin Laden Pakisztánban tartózkodik, és átadta az USA-nak – írja könyvében a szolgálat volt vezetője. Ez ellentmond az iszlamabádi hivatalos verziónak, a hadsereg vizsgálatot indított.

Aszad Durráni altábornagy 1990 és 1992 között vezette ISI-t. A múlt héten Újdelhiben mutatta be A. Sz. Dulattal, az indiai külföldi hírszerzés volt vezetőjével és egy indiai újságíróval közösen írt, The Spy Chronicles: RAW, ISI and the Illusion of Peace című könyvét.

A pakisztáni hadsereg a könyv tartalma miatt vizsgálatot rendelt el Durráni ellen, mert a kötetben több titkot is felfed. Az altábornagyot bekérették a hadsereg főhadiszállására. Az ügyet egy másik tábornok vezette vizsgálóbizottság fogja részletesen vizsgálni – mondta Aszif Ghafúr dandártábornok, a fegyveres erők szóvivője. Durráninak megtiltották, hogy elhagyja az országot.

A pakisztáni vezetés például azt állította: nem tudott arról, hogy az al-Kaida vezetője az országban van, és az amerikai akcióról is csak bin Laden likvidálása után értesült. Az altábornagy a könyvben viszont azt állítja, hogy az ISI valószínűleg tudott arról, hogy bin Laden Pakisztánban bujkál, s valószínűleg az ISI adta át Washingtonnak.

Az ISI volt vezetője szerint pakisztáni részről azért tagadják, hogy bármi közük volt bin Laden megöléséhez, mert "kellemetlen helyzetbe hozta volna a vezetést", ha Iszlámábád együttműködik az USA-val egy olyan ember kiiktatásában, akire Pakisztánban sokan hősként tekintettek. Durráni indiai szerzőtársa, Dulat is úgy véli, hogy bin Ladent Pakisztán adta át az amerikaiaknak.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjével 2011 május 2-án végeztek az amerikai különleges erők a pakisztáni Abbotábádban. A pakisztáni hadsereg állítása szerint csak utólag értesültek az amerikai akcióról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?