A világ leghatékonyabb páncéltörő rendszeréből kaptak az ukránok

Az amerikai fejlesztésű FGM-148 Javelin a világ leghatékonyabb páncéltörő rendszere, amelyből most az ukrán hadsereg is kapott 210 darabot. Akkor vetik be őket, ha ismét támadnának az oroszok.

Először próbálták ki ukrán katonák kedden az Egyesült Államoktól kapott, a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként számon tartott Javelin típusú amerikai rakétarendszereket – jelentette be a Facebookon Petro Porosenko elnök, aki jelen volt a fegyverzet lőtéri tesztelésekor. Az ukrán államfő azt ígérte, országa katonái alkalmazni fogják ezt a védelmi fegyvert, ha Oroszország támadást hajt végre állásaik ellen.

Az ukrán hadsereg alakulatai már elvégezték a szükséges tréningeket, amelyeken megtanulták a fegyver kezelését. A keddi gyakorlat sikeres volt, a kilőtt rakéták minden célt eltaláltak. Petro Porosenko kiemelte, hogy a Javelineknek köszönhetően jelentősen nőtt Ukrajna védelmi képessége.

Donald Trump a múlt év végén határozott úgy, hogy az Egyesült Államok élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket, köztük Javelin rakétarendszereket ad Ukrajnának. A döntés ellen Moszkva hevesen tiltakozott. Az amerikai védelmi minisztérium március elején hagyta jóvá 210 Javelin páncéltörő rakéta és 37 hozzá való indítóegység szállítását Ukrajnának. A fegyverszállítmány mintegy 47 millió dollárba kerül.

A Javelin (gerely) rakétarendszert a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként tartják számon. A rakéta az indítás után mintegy 150 méteres magasságba emelkedik, majd felülről csap le, a harckocsik páncélzata ugyanis a tetejükön a legvékonyabb. A Javelin olyan védelemmel ellátott harckocsik ellen is hatékony, amelyek a rakétát még becsapódás előtt meg tudják semmisíteni. A Javelin rakétáknak ugyanis tandem elrendezésű robbanófejük van, amelyben a kisebb rész a reaktív védelem működésbe lépésének semlegesítésére való, a nagyobb pedig ezután felrobbantja a célpontot.

Címlapi illusztrációnk forrása: frontnews.eu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?