Iraki választások: tartja vezető helyét a síita radikálisok blokkja

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége tartja vezető helyét az iraki parlamenti választási eredmények nagyobb feldolgozottságánál. A központi választási bizottság hétfőn még csak 10 tartomány részleges eredményét közölte a 18-ból, kedden már további hatét, és mindezek alapján az asz-Szajrún hat tartományban vezet.

A nagyhatalmú síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség továbbra is a második helyen áll azáltal, hogy négy tartományban vezet. A szövetséget az a Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter vezeti, aki az Iszlám Állam elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Haider al-Abádi jelenlegi miniszterelnök hívei gyengén szerepeltek az ország síita többségű tartományaiban, de egy tartományban, a túlnyomó többségben szunniták lakta Ninivében vezetnek.

A kurd autonóm terület Erbíl tartományában a Maszúd Barzani vezette Kurdisztáni Demokrata Párt vezet, megelőzve ott a Kurd Hazafias Szövetséget (PUK), a PUK viszont Szulejmáníjában van az élen. Már csak Dohuk és Kirkuk részeredményei hiányoznak.

Muktada asz-Szadr az egyetlen síita iraki politikus, aki kampányában bírálta mind az Egyesült Államokat, mind Iránt, és a Reuters hírügynökség értékelése szerint bejött neki ez a taktika, mert sok millió síita úgy érezte, hogy semmi előnye nem származott abból, hogy a síita bagdadi kormánynak jó kapcsolatai vannak mind Washingtonnal, mind Teheránnal.

Szadr várható győzelme főleg Iránnak lesz nagy csapás, hiszen Irán Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának 2003-as megdöntése óta folyamatosan növelte befolyását Irakban. Szadrt éveken át háttérbe szorították Irán támogatta síita ellenlábasai, ezért ő megpróbálta megszerezni a nincstelen síiták és a háttérbe szorított szunniták támogatását, valamint helyreállította kapcsolatát az ország szunnita szomszédaival, és távolságot tartott Iránnal.

A 44 éves Szadr nem lehet kormányfő, mert nem jelöltette magát, de ha pártszövetsége győz, akkor abban a helyzetben lesz, hogy ő jelölhet miniszterelnököt, bár ez még nem elég ahhoz, hogy valóban a jelöltje legyen a kormányfő, ahhoz más pártok támogatása is szükséges. Szadr Irak 2003-as amerikai megszállása előtt szinte ismeretlen politikus volt Irakban, de gyorsan a felszabadításból lett megszállással szembeni ellenállás jelképévé vált. Ő volt az első, aki síita milíciát szervezett az amerikai erők ellen, és két felkelést is indított ellenük. Emiatt akkor milíciáját, a „Mehdi hadseregét” Irak biztonsága legnagyobb kockázatának tekintették az amerikaiak. A bagdadi kormány és Washington mindig kiszámíthatatlan, önfejű politikusnak tartotta.

Kapcsolódók

Kimaradt?