Közeledik a lengyel és brüsszeli álláspont, de még van min dolgozni

Történt némi előrelépés az Európai Bizottság és Lengyelország között folyó jogállamisági vitában, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy a kérdést megoldottnak lehessen tekinteni - jelentette ki hétfőn Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Az elmúlt hetek eredményei egyelőre nem teszik lehetővé annak megállapítását, hogy megszűnt a jogállamiság rendszerszintű megsértésének veszélye Lengyelországban - közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Timmermans, miután tájékoztatta az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó minisztereit az ügy legfrissebb fejleményeiről.

A munkát folytatni kell, ugyanakkor a cél nem önmagában a két fél közötti párbeszéd, hanem az, hogy az vezessen is kézzelfogható eredményekhez. A párbeszéd ezért nem folytatódhat a végtelenségig, így vagy úgy, de bizonyos megállapításokra kell jutni - hangsúlyozta. A szakminiszterek következő, június 26-i üléséig el kellene dönteni, hogy melyik irányba menjen tovább a folyamat.

Kérdésre válaszolva Timmermans leszögezte, a jelenlegi helyzetben nincs esély rá, hogy visszavonják az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárást. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben sikerül további előrehaladást elérni, ehhez azonban - mint mondta - konkrét lépésekre van szükség.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?